Mennyei cseresznyés süti, amelynek képtelenség ellenállni: csak keverd egybe a hozzávalókat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tombol a piros gyümölcsök szezonja, amelyeket nem csak frissen, ropogósan érdemes falatozni, süteményekben is jól mutatnak.
A nyár a lazítás és a bolondozás ideje. Emlékszem azokra a gyerekkori nyarakra, amikor a keresztszüleim kertjéből, a fáról szedtük a cseresznyét, miközben a fülünkre akasztottuk a piros gyümölcsöt és megbeszéltük, mi lesz a sorsa. Természetesen magában is befaltunk jó sokat, de jutott belőle sütibe is.
A nyárhoz hozzátartoznak a piros gyümölcsökből készült desszertek, a legtöbb családban kevert tésztába kerül a gyümölcs, amely szépen belesül a tésztába. A cseresznyét magozd ki, mielőtt a masszába kevered, majd forgasd egybe 1-2 evőkanál liszttel. Erre azért van szükség, mert így nem fog a tészta aljára süppedni a gyümölcs.
A sütemény tésztája egyszerű, de cseresznyepálinkától lesz különlegesebb, amit akár rumra is cserélhetsz. Szeletelés előtt várj egy kicsit, hadd hűljön a tészta, ha szeretnéd, szórd meg porcukorral vagy kínáld vaníliafagyi mellé.
Egyszerű cseresznyés süti
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm cseresznye
- 25 dekagramm finomliszt
- 2 evőkanál liszt a forgatáshoz
- 1 evőkanál sütőpor
- 22 dekagramm vaj
- 20 dekagramm cukor
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál cseresznyepálinka
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2.5 deciliter tej
- vaj a forma kikenéséhez
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kimagozott cseresznyét forgassuk lisztbe.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojást, cseresznyepálinkát és a vaníliakivonatot is dolgozzuk bele.
A lisztet szitáljuk tálba és adjuk hozzá a sütőport, majd forgassuk fokozatosan a vajas keverékbe, a tejet is keverjük hozzá.
A sütiformát (35x45 centiméter) kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát, utána a lisztben megforgatott gyümölcsöt is szórjuk bele. Toljuk a sütőbe 35-50 percre, a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Fotó: Getty Images