A legegyszerűbb brownie alapú torta rengeteg csokoládéval és málnával
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Ugyan tudom, hogy szigorú értelemben véve nem torta az, ami nem rétegzett, nem krém és nem tésztacsíkok váltakozása alapján épül fel, nincs bevonva kívülről valamivel, de a gyerekek számára szerencsére minden az, ami kerek.
Ezért aztán egy ideje, főleg mióta rengetegen vagyunk és sok a szülinap, csalok. Ezzel az egyszerűsített csokitortával teszem ezt, ami tulajdonképpen nem is torta, csak egy brownie, amire kerül egy réteg csokoládé ganache.
Gyorsabb, de legalább olyan finom, ha nem finomabb
A befektetett idő és munka sokkal, de sokkal barátibb a klasszikus tortákénál, viszont ez szerencsére nem arányos a végeredmény sikerével. A krémes tészta és a még annál is lágyabb krémréteg annyira töményen, brutálisan csokis, hogy muszáj a hatást egy kis savas ízzel tompítani. Eper vagy málna, akár fagyasztva is nagyon megy hozzá, de télen narancslekvárral is fel lehet tálalni.
Brownie-t sütni mindenki tud, hiszen csak keverni kell és nagyon odafigyelni, nem kiszárítani, nem túlsütni. A ganache sem rejt semmi ördöngösséget magában, hiszen voltaképpen ott is csak kevergetni kell az alapanyagokat, aztán kicsit várni.
Csokoládétorta csokoládékrémmel
Hozzávalók 12 adaghoz
Tészta
- 200 gramm étcsokoládé
- 200 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 4 darab tojás
- 150 gramm darált mandula
- 0.5 kávéskanál só
Krém
- 200 gramm étcsokoládé
- 2 deciliter habtejszín
Elkészítés:
Először elkészítjük a browniet. A csokoládét a vajjal együtt felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne legyen forró. A langyos olvadt csokoládéhoz keverjük a tojásokat, a cukrot, majd beleforgatjuk a mandulát és a sót is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük, éppen csak, míg meg nem szilárdul a teteje.
Amikor teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A csokoládét egészen apró darabokra tördeljük. A tejszínt felforrósítjuk és a csokoládéra öntjük. Pár percig állni hagyjuk, majd elkeverjük, és addig kevergetjük, míg homogén nem lesz. Ekkor ráöntjük a formában hagyott, kihűlt brownie-ra. Néhány órán át hagyjuk a hűtőben hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Ács Bori/Sóbors