Roppanósra sült fehér spárga: hollandi mártással a legfinomabb
A ropogósra sült spárga igazi tavaszi finomság. A hollandi mártástól csak jobb lesz.
A selymes hollandi mártás méltán népszerű a szószok körében, hiszen egy egyszerű spárgát is a köbre emel, de Benedict-tojás sem készülhet nélküle. Ennek ellenére sokan nem mernek nekiállni a készítésének, ugyanis vízgőz felett keverve megvan az esélye annak, hogy kicsapódik a tojás, és akkor a selymes textúra csak álom marad.
Az alábbi recept azonban jóval egyszerűbben készül, elronthatatlan, nem kell félned attól, hogy darabos lesz a szószod. Ebben a változatban a vaj hője sűríti be, hőkezeli a tojásokat. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a vajat felolvasztod, felforrósítod, majd folyamatos keverés mellett a tojásra öntöd, a végeredmény selymes, sűrű öntet lesz.
A tojást vegyük ki a hűtőből egy fél órával a mártás készítése előtt, hogy szobahőmérsékletű legyen. Válasszuk szét a tojásokat.
A tojássárgákat, a citromlevet és a mustárt tegyük turmixgépbe, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze pár másodperc alatt.
A vajat tegyük egy kis lábasba, majd a gáztűzhelyen olvasszuk meg, forrósítsuk fel, akkor jó, amikor bugyog.
Indítsuk el a turmixgépet közepes fokozaton, közben lassan csurgassuk hozzá a forró vajat. A meleg folyadék szépen besűríti, hőkezeli a tojást anélkül, hogy az kicsapódna, túlmelegedne.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu