A reggelik királya a Benedict tojás: ennél elegánsabb napindító nem létezik

benedict
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Klasszikus úri reggeli, angol muffin sonkával, tojással és hollandi mártással, igen, ez a Benedict tojás, amit ráérős hétvégén kötelező elkészíteni.

A fennmaradt történetek szerint a legendás reggeli 1894-ben, a híres New Yorki Waldorf Astoria szállodájában indult hódító útjára Lemuel Benedict brókernek köszönhetően. A férfi a másnaposságát szerette volna csillapítani a szénhidrátgazdag étkezéssel. Benedict vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással - ez a menü annyira megtetszett a séfnek, hogy másnap egy-két változtatással, de az étlapra tette.

Angol muffin, sonka, buggyantott tojás és az egyik legfinomabb alapmártás, a hollandi találkoznak a tányéron, ebben a formában ismerte meg a világ ezt a reggelit, amelynek számtalan újraálmodott verziója létezik. Az eredeti receptben angol muffin a pékáru, de nyugodtan lecserélheted kenyérre, zsemlére, bagelre vagy vajas croissantra. 

Néhány hasznos tanács

A hollandi mártás készítésénél nagyon vigyázni kell, nehogy rántotta legyen a végeredmény. Nem szabad folyamatosan a vízgőz felett hagyni, néha vedd le, keverd át: akkor van kész a mártás, ha szép sűrű állaga lesz.

Benedict tojás

benedict2

Hozzávalók 4 személyre:

Alap:

  • 4 darab tojás
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 4 szelet sonka
  • 4 darab angol muffin

Hollandi mártás:

  • 4 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 20 dekagramm olvasztott vaj
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

Hollandi mártás:

A tojássárgáját a citrom kifacsart levével, egy csipet sóval és borssal keverjük össze, majd vízgőz felett keverjük tovább, közben folyamatosan csurgassunk hozzá olvasztott vajat. A szép fényesre kevert, sűrű mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a mustárt, majd alaposan keverjük el a szószban.

Buggyantott tojás:

Egy nagyobb méretű lábasban forraljunk vizet. A vízbe tegyünk sót és egy evőkanál borecetet. Miután a víz felforrt, kicsit vegyük lejjebb a lángot, várjuk meg, hogy gyöngyözzön. A tojást üssük fel egy kis tálkában. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük a tojást a gyöngyöző vízbe, 4-8 perc alatt főzzük meg. Itt mutatunk még pár praktikát a buggyantott tojás készítésére.

Összeállítás:

Vágjuk fel az angol muffint, helyezzük rá a sonkát - ezt meg is lehet pirítani -, a buggyantott tojást, végül alaposan öntözzük meg a hollandi mártással. Ha olyan a kedvünk, zöldfűszerekkel is díszíthetjük a reggelit.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük