Házi kandírozott narancs csokiba mártva: egyszerű, de isteni csemege
A legtöbb boltban méregdrágán juthatsz hozzá a különféle kandírozott gyümölcsökhöz. Otthon sokkal olcsóbban elkészítheted.
Közeledik a narancsszezon, ilyenkor pedig egyre többet fogyasztunk a lédús déli gyümölcsből. Az elfogyasztott gyümölcs héját azonban rendszerint kidobjuk, pedig értékes sütikiegészítőt vagy nassolnivalót is készíthetünk belőle. Mindehhez pedig csupán egy kevés cukorra és vízre van szükség, meg persze a narancsokra.
Fontos, hogy mindenképp kezeletlen héjú, bionarancsot válassz. A tévhitekkel ellentétben ugyanis nem lehet lemosni a héjról a rengeteg növényvédő szert, és áztatással sem oldódnak ki. Érdemes tehát picit többet szánni rá, mivel komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ha ezek a kemikáliák a szervezetedbe jutnak. A témáról ebben a cikkemben írtam már korábban.
A narancsokat alaposan mossuk meg. A héjukat vágjuk be úgy, hogy négy egyforma körcikket kapjunk, és fejtsük le őket a gyümölcsről. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne szakadjanak be a héjak.
A héjakat csíkozzuk fel hosszanti irányban, kb. fél centi vastagságban. Tegyük egy közepes edénybe, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, és forraljuk fel.
Főzzük 10 percig, majd szűrjük le a vizet, öblítsük le a héjakat, és ismételjük meg a folyamatot még kétszer.
Ha már harmadszor is leöblítettük a héjakat, szedjük őket egy tálba, és öntsük az edénybe a 150 ml vizet és a cukrot. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel, majd adjuk hozzá a héjakat. Egy kanál segítségével rendezzük úgy őket, hogy mindenhol ellepje a víz, majd a legalacsonyabb hőfokon, fedő alatt főzzük egy óráig.
15 percenként ellenőrizzük, nehogy odaégjenek. Akkor fejeződik be a kandírozás, ha a narancshéjak teljesen puhák és enyhén áttetszővé váltak. Szűrjük le a cukorszirupot (erre még szükségünk lesz), a héjakat pedig fektessük törlőpapírra vagy rácsra, hogy távozzon a felesleges folyadék. Szárítsuk így 12-24 óráig, majd hempergessük őket kristálycukorba, és befőttesüvegben tároljuk.
Ha a narancshéjat süteményekhez szeretnénk felhasználni, akkor szárítás nélkül tegyük őket egy kisebb befőttesüvegbe vagy légmentesen zárható dobozba, öntsük rá a szirupot, így használat előtt mindig frissek lesznek.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu