Mamaféle krumplis kifli: libazsírtól lesz porhanyós a tészta
A csodás krumplis kifli maradék krumplipüréből is összehozható. A finomság tésztája omlós, érdemes dupla adagban gyártani.
Eljött hát a szeptember, ismét becsengettek. Az iskolatáskába pedig kell az elemózsia, a házi finomság. Ilyenkor sok szülő sürög-forog a konyhában, és igyekszik egészséges, finom falatokkal kedveskedni a lurkóknak. Az egyik nagy kedvenc a házi kifli, mely rengetegféle pompás recept szerint kipróbálható. Mindig kell egy biztos recept, ami ráadásul töltelékkel és nélküle is finom. Ez a kifli pont ilyen.
A puha kifli minden plusz nélkül is szuper. Kakaóval vagy tejjel remek harapnivaló, de lehet cifrázni, az édes és sós töltelék is jól áll neki. A tésztát megkenheted lekvárral, de sajttal vagy pizzaszósszal gazdagítva is finom. A tészta strapabíró, gusztusos szendvics is összedobható belőle, kencével is jó választás, ebből is érdemes házit készíteni.
A tejet melegítsük langyosra a cukorral és az élesztővel együtt, majd tegyük félre, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt és a vajat, dagasszunk belőle tésztát.
A kész tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára. Ezután borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk két cipóra. Először az egyik cipót nyújtsuk kör alakúra, vágjuk 6-8 cikkelyre. A tésztacikkelyeket a hosszabbik oldalukról indulva tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit. A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentessük még 30 percet, majd kenjük le tojássárgája és tej keverékével.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu