Igazi ropogós házi kifli - Ennek a bolti a nyomába sem ér
Alkosd meg végre a saját kiflidet! Langyosan a legjobb, de nem is lesz ideje kihűlni.
A mama bevált keltkifli-receptje úgy tökéletes, ahogy van. A tészta egyszerűen készül, kezdő fakanálvirtuózok is el tudják készíteni. A tészta állagáért a zsír felel, ettől lesz rugalmas és hihetetlenül puha. Légmentesen tárolva 2-3 napig megőrzi a kifli a szerkezetét, persze garancia nincs rá, hogy marad addig a finomságból.
A kiflit viheted édesebb irányba, vagy sósan is elkészítheted. Az édesebb változat lekvár mellé tökéletes, míg a sósból gusztusos szendvicseket is összedobhatsz. Persze mindenféle extra finomság nélkül is remek harapnivaló a kelt kifli.
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és 1 evőkanál cukrot, letakarva 5-8 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk tálba és keverjük egybe a sóval, utána adjuk hozzá a maradék cukrot, zsírt, tojást és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle tésztát.
A fényes, rugalmas tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát szedjük két cipóra, majd nyújtsuk ki őket kör alakban, utána szeleteljük fel, a szeleteket pedig tekerjük fel kifli alakba.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le konyharuhával, 30 percig kelesszük még. Ezután a kifliket kenjük le a tojássárgája és a tej keverékével. Ha szeretnénk, szórjuk meg durva szemű sóval, mákkal vagy szezámmaggal, esetleg cukorral, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. (A sütési idő sütőtől függően néhány perccel kevesebb vagy több is lehet.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu