![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű sajtos kifli leveles tésztából: pillanatok alatt elkészül a finomság
A sós nassolnivalók remek vendégvárók, a finom falatokat leveles tésztából is érdemes elkészíteni.
A kifli finom sósan és édesen, sokféle recept szerint lehet kipróbálni. Jómagam gyakran kísérletezem, nyitott vagyok az új receptekre, de az igazi kedvenceim a régi nagyiváltozatok. A napokban ki is próbáltam egy kefireset, melynek a tésztája álompuha, ha jól tárolod, akkor harmadnap is élvezheted.
A mamám receptje szerint a tésztacipót 3-4 egyforma részre kell szedni, majd ezeket kell egymásra rétegezni olvasztott vajjal és reszelt sajttal gazdagítva. Én most csak két részre szedtem, de a végeredménnyel tökéletesen elégedett vagyok. A kifli finom puha, légmentesen tárolva sokáig élvezheted.
Ha reggelire szánod, akkor nagyobb kifliket formázz, ha pedig vendégváró lesz, akkor közepes, esetleg kisebb falatokat tekerj a tésztából, úgy igazán gusztusos lesz.
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és várjunk 8-10 percet, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, tojást, kefirt és a felfutott élesztőt, és dagasszunk belőle tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát kelesszük.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két cipóra.
Először nyújtsuk ki az egyik tésztacipót kör alakúra, majd a másikat.
Az egyik kinyújtott tésztát kenjük le vajjal, majd szórjunk rá reszelt sajtot, ezután a másik kinyújtott tésztát helyezzük rá.
A tésztát vágjuk cikkelyekre. A tésztaháromszögeket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A kiflik tetejét kenjük le felvert tojással, utána szórjuk meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!