
Kefires, sajtos kifli a mama receptje szerint: a tészta harmadnap is puha

A puha kefires kifli tökéletes vendégváró, és még a reggelit is feldobja. A finomságot érdemes kipróbálni, ezután biztos, hogy nem veszel többé bolti pékárut.
A kifli finom sósan és édesen, sokféle recept szerint lehet kipróbálni. Jómagam gyakran kísérletezem, nyitott vagyok az új receptekre, de az igazi kedvenceim a régi nagyiváltozatok. A napokban ki is próbáltam egy kefireset, melynek a tésztája álompuha, ha jól tárolod, akkor harmadnap is élvezheted.
A mamám receptje szerint a tésztacipót 3-4 egyforma részre kell szedni, majd ezeket kell egymásra rétegezni olvasztott vajjal és reszelt sajttal gazdagítva. Én most csak két részre szedtem, de a végeredménnyel tökéletesen elégedett vagyok. A kifli finom puha, légmentesen tárolva sokáig élvezheted.
Ha reggelire szánod, akkor nagyobb kifliket formázz, ha pedig vendégváró lesz, akkor közepes, esetleg kisebb falatokat tekerj a tésztából, úgy igazán gusztusos lesz.
Kefires, sajtos kifli

Hozzávalók 16 darabhoz
A tészta:
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 80 dkg finomliszt
- só ízlés szerint
- 2 darab tojás
- 160 g kefir
- 8 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- 1 darab tojássárgája
- reszelt sajt vagy szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és várjunk 8-10 percet, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, tojást, kefirt és a felfutott élesztőt, és dagasszunk belőle tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát kelesszük.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két cipóra.
Először nyújtsuk ki az egyik tésztacipót kör alakúra, majd a másikat.
Az egyik kinyújtott tésztát kenjük le vajjal, majd szórjunk rá reszelt sajtot, ezután a másik kinyújtott tésztát helyezzük rá.
A tésztát vágjuk cikkelyekre. A tésztaháromszögeket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A kiflik tetejét kenjük le felvert tojással, utána szórjuk meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!