
A muffin, ami valójában zsemle - Így készül az angolok reggeli péksütije

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Egyszerű elkészíteni, mégis különleges, és egyik megszokotthoz sem hasonlít ez a péksütemény.
Ezek a foszlós, de kívülről pirult és kissé roppanós héjú zsömlécskék csak nevükben hasonlítanak ahhoz, amit mi muffinnak hívunk. Valójában a szigetországban ez a szó nem a sütőporral készülő, duci édes süteményt jelenti, hanem ezt a reggeli pékárut, amit vajjal és dzsemmel is fogyaszthatnak, de fontos alapeleme az Eggs Benedict nevű buggyantott tojásos, hollandi mártásos csodálatos reggelinek.
Különleges a technológiája
A tésztája nem túl bonyolult, tejjel és kevés zsírral készül, állagában a mi tejes-vajas kiflinkre hasonlít. A formázás és a sütés technológiája teszi különlegessé. Nem egyenként gombócolják, hanem kinyújtva, szaggatva készítik, mint a pogácsát. Amikor pedig megkelt, nem megy egyből mind a sütőbe, hanem előbb pirul egyet a forró serpenyőben. Így lesz kívülről ropogós, belül pedig nagyon-nagyon foszlós.
Langyosan, vagy másnap, enyhén pirítva is nagyon finom.
English muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
- 450 gramm finomliszt
- 3 deciliter tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 zacskó porélesztő
- 60 gramm zsír
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A tejet egy nagy tálban meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a lisztet és a sót is. Összekeverjük, amíg egy gombóccá nem tömörül. Hozzáadjuk a lágy zsírt, és a tésztát addig gyúrjuk, míg sima felületű, rugalmas nem lesz. Ha ragadna, adhatunk hozzá egy pici lisztet, ha morzsálódna, akkor pedig egy kevés tejet.
Letakarva kelesztjük körülbelül 45 percen keresztül, majd kinyújtjuk kétujjnyi vastagságúra, és egy pohárral vagy széles, kerek szaggatóval köröket szaggatunk belőle.
A zsömléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva további fél órát kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Egy serpenyőt felhevítünk, és a zsömléket kis adagokban - kb. ötösével - mindkét oldalukon megpirítjuk. Visszarakosgatjuk őket a tepsire, majd a forró sütőben további 15 percig sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors