A muffin, ami valójában zsemle - Így készül az angolok reggeli péksütije
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű elkészíteni, mégis különleges, és egyik megszokotthoz sem hasonlít ez a péksütemény.
Ezek a foszlós, de kívülről pirult és kissé roppanós héjú zsömlécskék csak nevükben hasonlítanak ahhoz, amit mi muffinnak hívunk. Valójában a szigetországban ez a szó nem a sütőporral készülő, duci édes süteményt jelenti, hanem ezt a reggeli pékárut, amit vajjal és dzsemmel is fogyaszthatnak, de fontos alapeleme az Eggs Benedict nevű buggyantott tojásos, hollandi mártásos csodálatos reggelinek.
Különleges a technológiája
A tésztája nem túl bonyolult, tejjel és kevés zsírral készül, állagában a mi tejes-vajas kiflinkre hasonlít. A formázás és a sütés technológiája teszi különlegessé. Nem egyenként gombócolják, hanem kinyújtva, szaggatva készítik, mint a pogácsát. Amikor pedig megkelt, nem megy egyből mind a sütőbe, hanem előbb pirul egyet a forró serpenyőben. Így lesz kívülről ropogós, belül pedig nagyon-nagyon foszlós.
Langyosan, vagy másnap, enyhén pirítva is nagyon finom.
English muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 450 gramm finomliszt
- 3 deciliter tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 zacskó porélesztő
- 60 gramm zsír
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A tejet egy nagy tálban meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a lisztet és a sót is. Összekeverjük, amíg egy gombóccá nem tömörül. Hozzáadjuk a lágy zsírt, és a tésztát addig gyúrjuk, míg sima felületű, rugalmas nem lesz. Ha ragadna, adhatunk hozzá egy pici lisztet, ha morzsálódna, akkor pedig egy kevés tejet.
Letakarva kelesztjük körülbelül 45 percen keresztül, majd kinyújtjuk kétujjnyi vastagságúra, és egy pohárral vagy széles, kerek szaggatóval köröket szaggatunk belőle.
A zsömléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva további fél órát kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Egy serpenyőt felhevítünk, és a zsömléket kis adagokban - kb. ötösével - mindkét oldalukon megpirítjuk. Visszarakosgatjuk őket a tepsire, majd a forró sütőben további 15 percig sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors