
Ennél jobb nem történhet a cukkinivel: süssél belőle tökös-mákos pitét!
Egyszerűbb, mint a tökös-mákos rétes
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
Itt a cukkini szezon, amit onnan lehet észrevenni, hogy nemcsak cuki, egyforma kis cukkinigyerekeket lehet kapni, hanem mindenféle nagyobb, és szabálytalan darabokat is. Esetleg a szomszéd csönget be egy rakattal, "ugye, szereted és elfogadod?", ő ennyivel már nem tud mit kezdeni, mert nő a kertben, mint a... tök.
Hát, így jártam én is. Gyorsan hozzáteszem, a világon semmi bajom az ilyen helyzetekkel, hozzánk nyugodtan, bárki beállíthat egy rakat cukkinivel, vagy bármivel. Bízzák csak rám, fel fogom dolgozni, és el fogja nyerni a méltó helyét valamilyen ételben.
Mivel a családunk édesszájú és mákimádó, mi más lehetne az év első cukkinis étele, mint a tökös-mákos pite, méghozzá cukkiniből. A nagyra nőtt cukkini ugyanis pont úgy viselkedik, mint egy rendes főzőtök: meg kell hámozni, le kell gyalulni (reszelni, vagy átereszteni a robotgépen, én az utóbbiban hiszek), és így bármilyen tökös ételt el lehet belőle készíteni.
Napi zöldségadag: pipa
Ez a süti azért különösen kedves a szívemnek, mert egy erősebb leves után simán beillik második félének. Minden benne van, amire a szervezetnek szüksége van, vagyis rögtön két legyet ütöttünk egy csapásra. És még a gyerekek is azt hiszik, hogy aznap sikerült ellinkelniük a zöldségevést, pedig nem is.
Természetesen nyugodtan elkészítheted patisszonból, főzőtökből, vagy bármi másból, ami éppen a rendelkezésedre áll. A mák, a cukor és a vanília úgyis megteszi a dolgát.
Cukkinis-mákos pite

Hozzávalók 8 adaghoz
- 25 dekagramm A tésztához liszt
- 7 dekagramm cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 evőkanál házi vaníliáscukor
- 1 csipet só
- 10 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 darab A töltelékhez cukkini
- 5 dekagramm mák
- 5 dekagramm cukor
Elkészítés:
Ha a tészta összeállt, tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni. Addig elkészítjük a cukkinit. Meghámozzuk, majd legyaluljuk / reszeljük nagy lyukú reszelőn.
Amíg a tök áll egy kicsit, és kiereszti a levét, megdaráljuk a mákot a cukorral.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
Most elővesszük a linzertésztát, és a felét belenyomkodjuk egy kapcsos tortaformába, vagy piteformába, ami van éppen otthon.
A töknek kicsavarjuk a levét, összekeverjük a darált mákkal. Ezt a keveréket rátesszük a linzer alapra.
Kinyújtjuk a megfelelő formára és méretre a linzertészta másik felét, és beborítjuk vele a sütit. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz el tudjon távozni, és ne durranjon ki a süti.
A maradék tojással bekenjük a tetejét, majd betoljuk a sütőbe, és 170 fokon készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni.