
Elképesztő epres hummusz: édes is lehet a csicseriborsókrém
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A hummuszt sosem tudom megunni, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Eddig csak sós változatról hallottam, különböző ízesítésekkel.
A recepteket böngészve megakadt a szemem egy izgalmasnak hangzó ízkombináción: epres hummusz. Nagyon édesszájú vagyok, gondoltam, kipróbálom. Tavasz van, rengeteg eper, miért ne illene az amúgy natúr, semleges ízű csicseriborsóhoz?
Az édes hummusz olyan, mint egy lekvár
Amikor lelkesen meséltem, hogy mit fogok csinálni, a szerkesztőségben nem aratott osztatlan lelkesedést. Egyedül Csillának tetszett, de ő elég újító szellem amúgy is, vegetáriánus, és sok izgalmas ételt főz. Zsófit először nem nagyon tudtam meggyőzni, így muszáj volt kóstolót hoznom, hogy bebizonyítsam, a hummusz bizony édesen is finom. Maradjunk annyiban, hogy meggyőztem, de az íze egyáltalán nem emlékeztet a hummuszra, inkább olyan, mint a mogyoróvajas lekváré. Aki szereti az édeset, próbálja ki mindenképpen.
Az epres hummuszt ehetjük magában, kanalazva, pirítósra vagy natúr kekszre kenve, kókuszchipssel vagy magvakkal megszórva, de grillezett csirkehús mellé is isteni. Érdemes frissen elkészíteni, mert akkor az eper színe nagyon jól érvényesül.
Epres hummusz

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 200 gramm eper
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál mogyoróvaj
- 0.5 zacskó vaníliás cukor
- 1 csipet gyömbér (frissen reszelt, opcionális)
Elkészítés:
Tegyük be a hűtőbe egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors