Pillekönnyű epres mályvacukor házilag - Fél órán belül kész a cukorka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Általában a normális dolgokat szeretem és készítem. Néha azonban előfordul, hogy beakad valami és elfojthatatlan vágyat érzek kifejezetten elborult étkek elkészítésére. Ilyen az alább részletezett mályvacukor is. Egy értelmezhetetlen és elképesztő állagú nassolnivaló. A legnagyobb baj mégis az vele, hogy sajnos finom.
Sokáig éltem sötétségben a mályvacukrot illetően. Azt leszámítva, hogy a gimis padtársam, Leslie nem vetette meg a büfében kapható pumpedlit, még csak nem is találkoztam a kis szivacsos cukorkával.
Aztán egy hideg téli napon Anyuval csavarogtunk a körúton és betévedtünk egy csokizóba, ahol a krémes forró ital mellé csípőből dobtak két vagy három mályvacukrot. Nem voltunk restek belepottyantani a csokiba a remegős cukrot, ami vidáman szétterült benne és megédesítette az amúgy nem túl édes italt. A felejthetetlen mályvacukorélmény emlékén felbuzdulva egész télen tervezgettem, hogy elkészítem e csemegét. Aztán mégsem került rá sor. De, és ez a legjobb a mályvacukorban, nem csak télen, azaz nem csak forrócsoki-időszakban helyénvaló.
Szabadtéri sütögetésre is kiváló
A idei első családi kerti mulatság alkalmából össze is dobtam egy remek, tavaszias, epres mályvacukrot, hogy midőn a Tesz-vesz város egyik epizódjában, nyársra tűzzük és szelíden megpörköljük. Mindenki imádta a házi verziót, amibe nem kerültek bizarr adalékok és térfogatnövelők, csak szépséges eprek és boldogságos több milliárd kalória.
A mályvacukor készítése minden konyhai kalandornak kötelező. Már csak az élvezet kedvéért, már csak azért is, mert ha eddig nem volt, mindenképpen be kell majd szereznünk hozzá egy cukorhőmérőt. Nem egy nagy tétel, viszont módfelett hasznos, ha titkos szenvedélyünk példának okáért a karamellizálás.
Epres mályvacukor
Hozzávalók 6 adaghoz
- 150 dekagramm eper
- 0.5 bögre víz
- 3 teáskanál zselatin
- 1 bögre méz vagy juharszirup
- 0.5 bögre víz
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál nyílgyökérliszt
Elkészítés:
A mézet vagy a juharszirupot egy vastag falú lábasba öntjük. Hozzáadjuk a vizet és egy csipet sót. Alágyújtunk. A cukorhőmérőt lesve 120 Celsius-fokig hevítjük az elegyet.
Ha van álló mixerünk - kézi mixer is jó hozzá, de ez esetben segítséget kell kérnünk -, a táljába öntjük az epres zselatint, elindítjuk alacsony fokozaton, majd nagyon lassan és óvatosan hozzáadagoljuk a szirupot. Néhány perc elteltével magasabb fokozatra kapcsolunk, hozzáadjuk a vaníliát is, és nagyjából 10 perc alatt készre dolgozzuk a masszát. Figyeljük azért, ne verjük túl keményre, mert akkor nem fogjuk tudni kiszedni az edényből.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A porcukrot keverjük el a nyílgyökérliszttel, és szitáljuk a tepsibe. Az elkészült masszát öntsük át a tepsibe, simítsuk el, és a tetejét is szórjuk meg a porcukorral. Dolgozzunk gyorsan. Tegyük a mályvacukrot minimum 6 órára, de inkább egész éjszakára a hűtőbe dermedni.
Fotó: Getty Images