Nagyon puha muffin lédús eperrel sütve: csak mindent össze kell keverni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az epres süteményeknek se szeri-se száma, de ha igazán gyors és egyszerű receptet keresel, készíts nagyon puha muffint belőle.
Bár imádom a muffinokat, mert nagyon egyszerűen és gyorsan készülnek, sokszor szárazak, morzsálódnak, nem túl nagy az élvezeti értékük. Ez az olajjal és tejjel készült verzió azonban pihe-puha és nagyon omlós, könnyed a tésztája, a sok epernek köszönhetően pedig szaftos is.
Mint minden muffinnak, ennek is keverem-kavarom a tésztája, 5 perc összeállítani. A tészta viszonylag sűrű lesz, nem igazán önthető, inkább kanalazható, de ha túl tömörnek éreznéd, egy pici tejjel lehet még rajta hígítani.
Az eper örökérvényű párja a vanília, így nem hiányozhat ebből a muffinból sem, de fahéjjal, sőt, csokidarabokkal is gazdagíthatod a tésztát.
Epres muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
Muffin:
- 200 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 80 milliliter olaj
- 100 milliliter tej
- 1 nagy darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 170 gramm eper
Tetejére:
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az epret mossuk meg, majd vágjuk négy részbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki kapszlikkal 12 muffinformát.
Keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót egy tálban. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, a tejet, a tojást és a vaníliakivonatot. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, viszonylag sűrű masszát fogunk kapni. Forgassuk bele az eperdarabokat is.
Egy kis tálban keverjünk össze 1 evőkanál cukrot egy csomag vaníliás cukorral.
Osszuk szét a tésztát a 12 forma között, ne töltsük őket teljesen tele. Szórjuk a tetejükre a vaníliás cukrot.
Toljuk a muffinokat a sütőbe, 15-20 percig süssük őket, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images