Omlós vajas tészta rengeteg édes eperrel – A legfinomabb epres pite
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Nagyon vajas, nagyon omlós és nagyon gyümölcsös ez a pite, amibe kétféle formában kerül az eper.
Nagyon epres, nagyon omlós pitereceptet hoztunk most nektek, ami bár picit időigényes, nem bonyolult az összeállítása. Mivel nagyon sokféle pite van már az oldalon, a tészta receptjét nem írtam le most külön, alább találjátok hozzá a linket, egy nagyon vajas, nagyon omlós tészta lesz a végeredmény. Természetesen a saját bevált pitetésztarecepteteket is használhatjátok.
A legtöbb eperpitében zselatinos töltelék kerül a tésztára, de be kell vallanom, nem vagyok oda sem a zselatin használatáért, sem az állagáért. A napokban azonban egy szuper alternatívára bukkantam, ahol keményítő és az eperben található természetes pektin segítségével sűrítik be a szószt, így az alább olvasható receptben is így készül a töltelék.
Epres pite
Hozzávalók 10 szelethez
- 1 darab pitetészta
- 900 gramm eper
- 220 gramm cukor
- 80 milliliter víz
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát, itt találtok hozzá egy szuper receptet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A pitetésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a formánk méretére, majd tegyük a piteformába úgy, hogy a széleire is jusson belőle. Egy villával pár helyen szurkáljuk meg. Öntsünk rá valamilyen pitesúlyt, ez lehet szárazbab vagy lencse, majd süssük 15-18 percig. Ha kész, öntsük le róla a pitesúlyt, kenjük le a tésztát tojással, majd tegyük vissza 5-10 percre, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az epret mossuk meg, távolítsuk el a zöld részét. Az eper felét turmixoljuk le, a másik felét vágjuk vékony szeletekre.
A lepürésített epret, a cukrot, a vizet és a keményítőt öntsük egy kis lábasba. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha forr, kapcsoljuk le alatta a lángot, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha a tészta és az eperszósz is kihűlt, kezdjük el összeállítani a pitét. Az összeszelt epret rakjuk körbe a pitetésztán, majd borítsuk rá az epres tölteléket. Tegyük legalább 2 órára hűtőbe, mielőtt szeletelnénk. Tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Getty Images