
Isteni epres-rebarbarás kompót krémes vaníliafagyival és ropogós mandulával
Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Pihe-puha zebramuffin: joghurtos kevert tészta az alap

Házi fokhagymás chiliszósz: a grillszezon kötelező kísérője

Kiadós, ízletes csirkés krumplileves: tejszíntől krémes

Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

Aranybarnára sült, parmezános csirkeszárny: kezdők is elkészíthetik
Süt a nap, melegszik a levegő, mindjárt itt a nyár. Kompót? Micsoda elvetemült ötlet? A kompót meleg, fűszeres és valahogy az egészről a tél jut eszünkbe. De én azt mondom, minden csak nézőpont kérdése.
A kompót szuper dolog. Egészséges, tápláló, könnyen emészthető. Nem véletlenül adják a betegeknek, a lábadozóknak. Szóval érdemes beiktatni az étrendünkbe - betegségtől függetlenül. A lényeg, hogy mindig szezonális alapanyagokból készítsük el. Szóval ne fahéjas almakompóttal próbálkozzunk a tavasz kellős közepén.
Túlérett eper?
A piac tele van isteni magyar eperrel. Friss, lédús, szuper alapanyag. Én mindig nagyobb mennyiséget veszek belőle. A szállítás során megsérült, túlérett darabokat kiválogatom, hogy ne induljon meg hamar a többség. A sérült, fáradt szemek sem végzik a kukában, hanem mennek a kompótba. Tökéletes így. Kevesebb ideig is kell főzni őket.
A szép és különleges rebarbara
A másik összetevő a rebarbara. Nagy kedvencem, gyönyörű, de fura szerzet. A jobb piacokon - például a Bosnyákon - ilyenkor mindig kapni. Én általában, ha kell, ha nem, felmarkolok egy adagot. Majd lesz belőle valami. Eperrel összefőzve isteni, meg se kell várni, hogy kihűljön.
Adjunk jéghideg, krémes vaníliafagyit mellé és szórjuk meg pirított mandulával.
Epres-rebarbarás kompót

Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm eper
- 500 gramm rebarbara
- 1 darab citrom leve és héja
- 100 gramm nádcukor
- 1 teáskanál őrölt vanília
- opcionális vaníliafagylalt
- opcionális pirított mandula
Elkészítés:
Fotó: Getty Images