
Szaftos rakott krumpli sok sajttal és tejföllel: másnap még finomabb
A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, a kiadós fogás izgalmas variációkban kerülhet az étkezőasztalra, soha nem lehet ráunni.
A rakott krumpli igazi klasszikus a magyar konyhában, de sokféle változatban elkészítheted. Míg a hagyományos tojással, kolbásszal, tejföllel készül, addig ez a tejszínes, zöldséges verzió egy könnyedebb, lágyabb, selymesebb étel, és a húst sem fogod hiányolni belőle.
Ebben a receptben a főszerepet a friss zöldségek kapják, amelyek nemcsak színesebbé, hanem vitaminokban gazdagabbá is teszik az ételt. Az igazán krémes állagot a főzőtejszín adja, a vastag, nyúlós sajtrétegtől pedig még csábítóbb lesz.
Akár húsmentes főételként, akár köretként is megállja a helyét, egy ropogós salátával vagy savanyúsággal tálalva pedig még tökéletesebb az összhang.
A krumplit héjában főzzük meg, hűtsük ki, hámozzuk meg, és vágjuk vékony karikákra.
A brokkolit szedjük rózsákra, rakjuk forrásban lévő vízbe, főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le. Az újhagymát is szeleteljük fel.
A tejszínt és a tejet öntsük egy lábosba, majd ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával.
Az edény aljára rakjunk egy réteg krumplit, erre jön a brokkoli, a paradicsom, az újhagyma, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ismételjük a rétegezést addig, amíg az alapanyagok elfogynak, majd öntsük rá a tejszínes szószt. A tetejére szórjuk a maradék sajtot.
Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, a sajt ráolvad és aranybarnára sül.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu