
Könnyű, habos epermisu: a babapiskótát is eperbe mártogatjuk
17
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A tiramisu az egyik legfinomabb desszert a világon, mégis sok olyan helyzet van, amihez nem passzol. Vagy mert a kávés desszertet nem szereti valaki, vagy mert gyerekeknek is készül, vagy egyszerűen csak azért, mert eperszezon van.
Olyankor pedig egyszerűen muszáj megcsinálni az epres verziót, ami egészen más, mint a klasszikus. Van, aki egyszerűen csak eperszeletekkel rétegezi a megszokott tojásos, tojáshabos, mascarponés krémet, de én az egy fokozattal bonyolultabb receptet szeretem.
Ebben a verzióban az eper egy részét le kell turmixolni, és kávé helyett ebbe az egyvelegbe kell mártogatni a babapiskótát, illetve kerülnek bele eperszeletek is.
A piskóta ezzel a módszerrel ugyanúgy megpuhul, mint az eredeti, kávés technikával, a végeredmény ugyanolyan lágy lesz. Akkor a legjobb, ha az egész desszert csak nagyon enyhén édes, sőt, ha még a piskóta is cukrozatlan.
Epres tiramisu

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm mascarpone
- 5 darab tojás
- 5 evőkanál cukor
- 500 gramm eper
- 1 evőkanál citromlé
- 400 gramm babapiskóta
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az epret megmossuk, a felét felszeleteljük, a másik felét pedig egy nagyon kevés cukorral, citromlével leturmixoljuk.
A krémhez kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgákat elkeverjük a cukorral és a mascarponéval, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a mascarponés keverékbe forgatjuk.
Egy nagy tálat vagy több poharat veszünk elő, attól függ, pohárdesszertet szeretnénk-e. Az alját kikenjük a krémmel. Erre jönnek az egyenként az epres keverékbe mártott babapiskóták szép sorban egymás mellé (pohárnál darabokban), majd újabb réteg krém és egy sor szeletelt eper következik. Így rétegezzük tovább, míg minden el nem fogy, csak az a fontos, hogy végül a tetejére krém kerüljön.
Minimum 3 órát vagy egy éjszakát pihentessük tálalás előtt.
A krémhez kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgákat elkeverjük a cukorral és a mascarponéval, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a mascarponés keverékbe forgatjuk.
Egy nagy tálat vagy több poharat veszünk elő, attól függ, pohárdesszertet szeretnénk-e. Az alját kikenjük a krémmel. Erre jönnek az egyenként az epres keverékbe mártott babapiskóták szép sorban egymás mellé (pohárnál darabokban), majd újabb réteg krém és egy sor szeletelt eper következik. Így rétegezzük tovább, míg minden el nem fogy, csak az a fontos, hogy végül a tetejére krém kerüljön.
Minimum 3 órát vagy egy éjszakát pihentessük tálalás előtt.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Címkék: