
Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk
Ez a nem hétköznapi vaníliás tart tejtermékek nélkül, selyemtofuból készül: a végeredmény egy mesésen ropogós, ugyanakkor selymes desszert.
Nem véletlen, hogy a sajttorta hosszú ideje őrzi előkelő helyét a legnépszerűbb desszertek között. Krémes, selymes, látványos és könnyedén variálható. A sütés nélküli változat pedig mindig jól jön, hisz gyors, egyszerű, nem igényel különleges konyhai tudást, és már a látványa is csábító.
Ez az erdei gyümölcsös változat minden évszakban megállja a helyét. Nyáron, friss hozzávalókkal hűsítő desszert lehet, ősszel vagy télen pedig fagyasztott gyümölcsökkel is könnyedén elkészíthető. A savanykás bogyósok frissessége tökéletesen ellensúlyozza az édes krémet.
Ha fagyasztott gyümölccsel dolgozol, először olvaszd ki, majd szűrd le, hogy ne áztassa el a tortát.
Az alaphoz a kekszet aprítógépben daráljuk finomra, vagy törjük össze, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába, és tegyük hűtőbe, amíg elkészül a krém.
A hideg tejszínt verjük kemény habbá. Egy másik tálban a krémsajtot keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével, majd óvatosan forgassuk hozzá a tejszínhabot. A krémet simítsuk a kekszes alapra, és rakjuk a hűtőbe legalább egy-két órára, hogy megdermedjen.
A tetejére a gyümölcsöket tegyük egy lábosba, szórjuk meg cukorral, locsoljuk meg citromlével, és melegítsük pár percig, hogy kissé levet eresszen. Ha tortazselét használunk, az utasítás szerint készítsük el, majd keverjük hozzá a gyümölcsökhöz. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenletesen eloszlatjuk a krém tetején.
Tegyük a hűtőbe legalább négy órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihentetjük. Friss gyümölcsökkel, mentalevéllel díszíthetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu