Hűsítő házi finomságok, melyek jólesnek a nagy melegben: desszertek és szomjoltók

hűsítőreceptekcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fagyi, jegestea vagy hideg leves, csupa izgalmas, hűsítő finomság, melyek jólesnek a forró nyári napokon.

Minden évszaknak megvannak az aktuális kedvencei, melyeket élvezni kell, amíg tart a szezon. Míg a zordabb időben a laktató, melegítő ételeknek van nagy sikerük, addig a nyári kánikulában a gyomorkímélő fogások, mézédes gyümölcsök, saláták és jeges finomságok kerülnek terítékre.

A kánikulában a hűsítő finomságok kötelezőek, illetve ilyenkor a megfelelő folyadékbevitelre is jobban kell figyelni. A hidratálás nem csak vízzel történhet, gyümölcslevekkel, turmixokkal és hideg levesekkel is pótolható a folyadék. A szezonális gyümölcsökről se feledkezzünk meg, melyeket jól behűtve esik a legjobban fogyasztani.

Nyári hűsítő kedvenceinket 5 csoportra osztottuk: mutatjuk kedvenc házi fagyi, jégkrém, hideg ital, hideg leves és sütés nélkül készült desszertkedvenceinket, melyek nemcsak finomak, hanem hűsítőek is.

Fagyi

A nyár legkedveltebb nyalánksága a fagyi. A jéghideg, krémes finomság rengetegféle változatban kipróbálható. Édes és savanykás ízben is jólesik, mindenki megtalálja a neki megfelelőt. A fagyi készülhet tejszínből, tojásból, de növényi italból, tojásmentesen is kivitelezhető. A jeges élvezet otthoni készítéséhez jól jön a fagylaltgép, de ennek hiányában is gyártható, csak egy jól záródó, fagyasztható dobozra lesz hozzá szükséged. Hogy megfelelő állagú legyen a házi fagyi, fontos, hogy óránként átkeverd. Így, ha nyolc órára kerül jégre, akkor nyolcszor át kell keverni.

Hogy milyen ízű fagyi kerül a dobozba, az csak a készítőn múlik, mutatjuk a mi kedvenceinket:

Jégkrém

A fagyi mellett a másik nagy favorit a jégkrém, mely szintén rengetegféle ízesítésben kipróbálható, akár egész különlegeseket is kóstolhatsz. A házi jégkrém készítéséhez szükség van jégkrémkészítő formára, mely könnyen beszerezhető, és nem is olyan drága. A házi jeges finomságot cukormentesen is gyárthatod, ha édes gyümölcsöket használsz. Sokkal egyszerűbb a fagyikészítésnél, mert csak annyi a teendőd, hogy a bekevert pürét beletöltöd a formába, majd mehet a fagyasztóba dermedni. Házi jégkrém forma nélkül is összehozható, erre is mutatunk lehetőségeket:

Hideg italok

A nyári hőségben a megfelelő folyadékpótlás mindennél fontosabb. A folyadékpótlás nemcsak vízzel, hanem más hideg italokkal is történhet. Az is jó, ha a tiszta vizet néhány feldarabolt gyümölccsel (citrom vagy narancs) vagy zöldséggel (uborka) dúsítod. Ilyenkor a különböző smoothie-k és turmixok is jól csúsznak. A dehidratáltság elkerülése érdekében fontos, hogy mindig legyen kéznél valamilyen ital, nem szabad megvárni, míg szomjasak leszünk. Mutatjuk a legjobb szomjoltókat:

Hideg levesek

A nagy hőségben jólesnek a különböző hideg levesek, melyek nemcsak laktatóak, hanem a hidratálásban is segítenek. Ezek a finomságok pillanatok alatt, pofonegyszerűen készülnek. Vannak receptek, melyekhez még a gáztűzhelyet sem szükséges bekapcsolni, de olyanok is akadnak, melyeket főzni kell, hogy az ízek összeérjenek, aztán jól behűtve élvezhető a különleges ízük:

Sütés nélküli desszertek

Az édesszájúak nyáron is örömmel esnek bűnbe a süteményekkel, a jeges finomságok mellett másra is vágynak. Az már más lapra tartozik, hogy a hőségben nem mindenki szeret a sütő mellett állni és izzadni. Ilyenkor remek választások a sütés nélkül készült finomságok, melyek hűsítőek. A kínálat bőséges és nagyon izgalmas, krémes pohárdesszertek, kekszalappal készült sajttorták és más nyalánkságok közül lehet válogatni, melyek hidegen az igaziak:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük