Habkönnyű, légies citromos pite: tökéletes, illatos nyári desszert
Az omlós és krémes, kellően fanyar citromos pite tökéletes nyári édesség.
Ez a vaníliás tart az egyik legegyszerűbb desszert, amelyet kezdőként is elkészíthetsz. Az alapja egy mandulalisztes-búzalisztes keverék, így sütés után sokkal roppanósabb lesz, mint a simán búzalisztből készülő változatok. Emellett nyújtani sem kell, hiszen a morzsasütik alapjához hasonlóan kézzel is bele tudod nyomkodni a sütőformába.
És itt még nincs vége! A krém egy igazi meglepetés, hiszen amellett, hogy tejtermékek és tojás nélkül készül, még sütést sem igényel. Ez a felhasznált selyemtofunak köszönhető, amely egymagában képes pótolni a tojást és a tejszármazékokat, mindezt pedig felhasznált sűrítőanyag nélkül teszi.
Ne aggódj, a desszertnek nincsen tofuíze, hiszen a selyemtofunak sokkal enyhébb aromája van, mint a keményebb fajtának, így zavaró tényezők nélkül évezheted a frissítő és könnyed desszertedet.
Az alaphoz egy közepes tálban keverjük össze a mandulalisztet, a búzalisztet, a kukoricakeményítőt, a sót és a cukrot, majd morzsoljuk szét benne a hideg vajalternatívát.
Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a vizet, majd gyúrjuk össze. Csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben. Mivel ez egy morzsálódós tészta, és a nyújtása nem lenne egyszerű feladat, ezért egyszerűen kézzel nyomkodjuk a piteformába úgy, hogy annak az alját és az oldalát is egyforma vastagságban befedje.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük aranyszínűre. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
A vaníliás krémhez tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe, és dolgozzuk teljesen krémesre (ne ijedjünk meg attól, ha a krém folyékony, dermedés után besűrűsödik). Kanalazzuk a kihűlt tésztára, simítsuk el a felszínét, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe dermedni.
Szeletelés előtt tetszés szerint díszítsük bogyós vagy más gyümölccsel.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors