Az eredeti amerikai almás pitéhez semmi sem fogható: omlós tésztától és szaftos tölteléktől nagyszerű

aapcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legamerikaibb sütemény az összes közül a kerek almás pite, az omlós tészta között zamatos almaszeletek terülnek el.

Az almás finomságokat nem csak az Egyesült Államokban szeretik, a világ minden táján megőrülnek a gyümölcsből készült desszertekért, különösen a pitéért, vagy ahogy sokan nevezik, az almás lepényért. Ezen nem is lehet csodálkozni, az almából remek édes sütemények készülhetnek, nagyon sokféle pitét süthet az ember, ha épp ahhoz van kedve.  

Az első amerikai telepesek nem csak az almatermelés módját, a szülőhazájuk almás pitéjének receptjét is magukkal vitték, így lett az angol „apple pie” jellegzetes amerikai sütemény. Az egyik legrégebbi receptben az alma hű kísérője, a fahéj mellé szerecsendió is kerül, a különleges fűszertől sokkal ízletesebb lesz a sütemény, amit hidegen és melegen is jólesik majd falatozni. Tálalásnál elég lesz csak porcukorral megszórni, de a szeletek mellé vagy tetejére vaníliafagyi és tejszínhab is kerülhet.

Eredeti amerikai almás pite

34388995 b97e3dd11acde6a443163839dc9aad6f wm

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 35 dekagramm liszt
  • 18 dekagramm vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 0.3 deciliter víz

A töltelékhez:

  • 80 dekagramm alma
  • 1 evőkanál liszt
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 evőkanál citromlé
  • 5 dekagramm vaj
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a vajjal morzsoljuk össze, a sót, cukrot keverjük bele, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk rugalmas tésztát belőle, folpackba csomagolva 20-30 percig a hűtőben pihentessük.

Az almát pucoljuk meg, majd csumázzuk ki és vékonyan szeleteljük fel. A gyümölcsszeleteket cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és liszttel szórjuk meg, keverjük el alaposan, majd a citromlével is forgassuk egybe.

A tésztát vágjuk ketté, az egyik darabot lisztezett felületen, egy kerek piteforma alakjához igazítva nyújtsuk ki, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítottuk, simítsuk bele az almás tölteléket, a tetejére tegyünk kockázott vajat, majd a maradék tésztát is nyújtsuk ki és fedjük be vele a pitét, igazítsuk rá. A lepény tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be, kenjük meg kevés vízzel vagy felvert tojással, 180 fokos előmelegített sütőben 30-50 perc alatt süssük szép aranybarnára. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük