Fenséges, selymes krémmel töltött Eszterházy-torta: a mutatós desszert házilag készítve is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A csodaszép torta a magyar gasztronómia egyik nagy büszkesége, amit otthon is el lehet készíteni, a látszat ellenére könnyedén.
Bármily meglepő, de a torta nem a készítőjének a nevét viseli, hanem Esterházy Pál Antal nagy múltú, történelmi család sarja előtt tiszteleg, akinek ez volt a kedvenc süteménye. A régi édesség számtalan változatban elterjedt, örökös vitatárgy például, hogy hány lapból is készül a torta. Az Eszterházy nem túl magas, vékony lapok alkotják, vannak, akik 4, míg mások akár 6 lapból állítják össze.
A krémben és a díszítésben is vannak eltérések. Egyes receptekben a vajas krémbe darált dió, esetleg rum kerül, vagy semmi plusz nincs a töltelékben. A díszítésnél újabban a fehér- és étcsoki párosítása terjedt el, mivel ezt sokkal könnyebb használni, mintha fondanttal dolgoznál. Persze erre mondják, ahány ház, annyi szokás, de őszintén szólva, ha nem vagy cukrász, egyáltalán nem szégyen fehér csokit használni fondant helyett.
A különleges tortalapok tojásfehérjéből állnak össze és igen, jó sok cukorból. Nem sok liszt van benne, de ez ne tévesszen meg senkit, mellé darált dió kerül, amely helyett használhatsz darált mandulát is.
Jó tanács a sütéshez!
A tészta hozzávalóit csak akkor szabad egyszerre összekeverni, ha a sütőbe is be tudod pakolni az 5 darab tepsit, mert a tésztának nem tesz jót, ha sokáig áll, össze fog esni. Ha nincs lehetőséged egyszerre megsütni a lapokat, akkor 5 részletben kell kikeverni a tésztát.
Eszterházy-torta
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 12 darab tojásfehérje
- 28 dekagramm cukor
- 28 dekagramm darált dió vagy mandula
- 5 dekagramm finomliszt
- 1 késhegynyi fahéj
A krémhez:
- 1 csomag vaníliapuding (főznivaló)
- 3 darab tojás
- 4 deciliter tej
- 15 dekagramm cukor
- 30 dekagramm vaj
A tetejére (díszítés):
- 10 dekagramm fehér csokoládé
- 5 dekagramm étcsoki
- 4 marék mandulaszelet
Elkészítés:
Tészta:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, miközben a cukrot folyamatosan adagoljuk hozzá.
A diót vagy a mandulát a liszttel és a fahéjjal keverjük egybe, utána óvatosan forgassuk össze a tojásfehérjehabbal.
A tortalapokat 5 vagy 6 lapban érdemes kisütni, de akár 4 is lehet, ez ízlés és forma kérdése: 23 centi átmérőjű, kerek formában a megadott mennyiségből 5 lap készül. A lapokat süthetjük vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formában egyenként, ha lehetőség van rá, 5 formában. Vagy sütőpapíron is körbe lehet rajzolni a formát és azon is el lehet kenni a masszát pont úgy, mint a dobostorta sütésénél. A lapokat 180 fokos sütőben 10-18 perc alatt süssük meg és tegyük félre.
Krém:
A pudingport a tojásokkal és kevés tejjel (annyival, amennyi a keveréshez szükséges) keverjük simára. A maradék tejet a cukorral forraljuk fel, majd a tojásos keveréket keverjük el benne és főzzük addig, amíg besűrűsödik (2-3 perc). Miután a pudingos krém kihűlt, keverjük el benne a vajat.
Vegyünk elő egy tálcát, tegyünk rá 1 tésztalapot, kenjük meg krémmel, majd tegyünk rá még 1 tésztát és ismételjük addig a rétegezést, amíg a torta felépül. A krémet úgy használjuk fel, hogy a torta oldalára is maradjon. A kész torta oldalát kenjük körbe krémmel, utána tegyük 30 percre hűtőbe pihenni.
Díszítés:
A fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd kenjük rá a torta tetejére. Mielőtt a fehér csoki megdermedne, a vízgőz felett felolvasztott étcsokit csurgassuk a bevonatra, utána fogpiszkálóval átlósan csíkozzuk be. A torta oldalára tapasszunk mandulaszeleteket, majd tegyük hűtőbe 1-2 órára tálalásig.
Fotó: Getty Images