Étcsokis datolya minden jóval töltve – Gasztroajándékként is szuper

Csokis datolya pisztacia kandirozott narancs c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha ínyenc és házi készítésű nasira vágysz, ami nem mellesleg ajándékként is jól mutat, akkor megtaláltad a neked valót!

Szép és mutatós desszertet készíthetsz néhány egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagból. Nagy előnye, hogy a sütőt sem szükséges bekapcsolnod hozzá, mindössze az étcsoki megolvasztásához kell energiát használnod. Amellett, hogy isteni, még jól is néz ki a csokiba mártott datolya, így gasztroajándéknak is elkészítheted.

Datolyából válassz nagy méretű, Medjool királydatolyákat, mivel ezek lesznek igazán puhák és zamatosak a recepthez. És mivel az aszalt gyümölcs önmagában is nagyon édes, használj magas kakaótartalmú étcsokit (a 75-85%-os a legjobb), mert így tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást az édes-keserű ízek.

Természetesen más aszalt gyümölccsel és töltelékkel is működhet a recept: egy aszalt szilvás-pirított diós variáció is istenien hangzik!

Étcsokis datolya

Csokis datolya pisztacia kandirozott narancs

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 300 g aszalt királydatolya (magozva)
  • 40 g pirított, sótlan pisztácia
  • 30 g kandírozott narancshéj (apróra darabolva)
  • 150 g magas kakaótartalmú étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát magozzuk ki (ha maggal együtt vettük), és hosszanti irányban ejtsünk egy bemetszést az egyik oldalán. A szár helyétől indítsuk a mozdulatot, és fél centivel az alja előtt álljunk meg: így nem potyog ki belőle a töltelék, és könnyebb lesz csokiba forgatni.

Óvatosan nyissuk szét, és töltsünk 2-3 pisztáciát és néhány kandírozott narancskockát a belsejébe.

Hajtsuk a töltelékre a datolyát, és szúrjunk át az alján egy hurkapálcát, vigyázva, hogy ne nyíljon szét.

Gőz felett, alacsony hőfokon olvasszuk fel a kockákra tördelt étcsokit, majd ha már folyékony, vegyük le a tűzről, de hagyjuk a gőz felett. Így nem fog besűrűsödni, amíg a datolyákat mártogatjuk.

Készítsünk elő egy nagyobb darab alufóliát, a közepére pedig egy poharat, amelybe a csokiba mártott datolyákat állítjuk, amíg megdermednek. Ezzel a módszerrel szabályos gömbölyded alakú lesz a datolya, és a lecsöpögött csoki sem megy kárba, hiszen dermedés után lecsipegethetjük a fóliáról.

Forgassuk a datolyákat a csokiba, néhány finom mozdulattal rázzuk le róluk a felesleges csokit, és állítsuk a pohárba. 

A megmaradt pisztáciát daraboljuk egészen apróra, és ha már nem folyik a csoki a datolyákon, akkor tetszés szerint díszítsük őket.

Ha a csoki teljesen megdermedt, forgató mozdulatokkal húzzuk ki a datolyákból a pálcákat. Száraz, hűvös helyen tároljuk. 

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük