A 10 legkülönlegesebb gasztroajándék, aminek mindenki szívből örül
A gasztronómia szerelmeseinél hatalmas sikert fogsz aratni.
Szép és mutatós desszertet készíthetsz néhány egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagból. Nagy előnye, hogy a sütőt sem szükséges bekapcsolnod hozzá, mindössze az étcsoki megolvasztásához kell energiát használnod. Amellett, hogy isteni, még jól is néz ki a csokiba mártott datolya, így gasztroajándéknak is elkészítheted.
Datolyából válassz nagy méretű, Medjool királydatolyákat, mivel ezek lesznek igazán puhák és zamatosak a recepthez. És mivel az aszalt gyümölcs önmagában is nagyon édes, használj magas kakaótartalmú étcsokit (a 75-85%-os a legjobb), mert így tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást az édes-keserű ízek.
Természetesen más aszalt gyümölccsel és töltelékkel is működhet a recept: egy aszalt szilvás-pirított diós variáció is istenien hangzik!
A datolyát magozzuk ki (ha maggal együtt vettük), és hosszanti irányban ejtsünk egy bemetszést az egyik oldalán. A szár helyétől indítsuk a mozdulatot, és fél centivel az alja előtt álljunk meg: így nem potyog ki belőle a töltelék, és könnyebb lesz csokiba forgatni.
Óvatosan nyissuk szét, és töltsünk 2-3 pisztáciát és néhány kandírozott narancskockát a belsejébe.
Hajtsuk a töltelékre a datolyát, és szúrjunk át az alján egy hurkapálcát, vigyázva, hogy ne nyíljon szét.
Gőz felett, alacsony hőfokon olvasszuk fel a kockákra tördelt étcsokit, majd ha már folyékony, vegyük le a tűzről, de hagyjuk a gőz felett. Így nem fog besűrűsödni, amíg a datolyákat mártogatjuk.
Készítsünk elő egy nagyobb darab alufóliát, a közepére pedig egy poharat, amelybe a csokiba mártott datolyákat állítjuk, amíg megdermednek. Ezzel a módszerrel szabályos gömbölyded alakú lesz a datolya, és a lecsöpögött csoki sem megy kárba, hiszen dermedés után lecsipegethetjük a fóliáról.
Forgassuk a datolyákat a csokiba, néhány finom mozdulattal rázzuk le róluk a felesleges csokit, és állítsuk a pohárba.
A megmaradt pisztáciát daraboljuk egészen apróra, és ha már nem folyik a csoki a datolyákon, akkor tetszés szerint díszítsük őket.
Ha a csoki teljesen megdermedt, forgató mozdulatokkal húzzuk ki a datolyákból a pálcákat. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors