Ropogós, fahéjas almachips: tökéletes, egészséges karácsonyi nassolnivaló

almachips2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy gyümölcsöt mondhatnék, ami a karácsonyról eszembe jut, az az alma lenne. Nálunk nagy családi hagyomány, hogy Szenteste egy almát cikkelyekre szedünk és mindenki kap belőle egyet - ez a család egységét jelképezi.

Az alma tehát végig jelen van nálunk az ünnepek alatt. De nemcsak natúr, nyers formában, hanem süteményekben, illetve most már chipsként is. 

Az almachips, sőt, igaziból bármilyen gyümölcschips nagy kedvenc nálunk, de ritkán készítjük el házilag. Almánk viszont van dögivel, a kamránk roskadozik az édes, finom gyümölcsöktől, így nem volt kérdés, hogy ideje otthon is nekiállnunk.

Egészségesebb vs. cukrosabb verzió

Alma és fahéj - ennyi kell ehhez a karácsonyi finomsághoz. Ez a recept az egészségesebb verzió, de aki édesebbre szeretné, vagy akinél sok gyerek van a családban, akik nem hajlandóak natúran megenni a gyümölcsöt, az keverhet ki hozzá fahéjas cukrot is. 

Vékony szelet, alacsony láng, hosszú sütési idő

A titok, hogy minél vékonyabb szeleteket, minél alacsonyabb lángon kell sütni. 90-100 fok az ideális és kb. 2-2,5 óra sütési, vagyis inkább szárítási idő, de ez függ a szeletek vastagságától és az alma fajtájától is. A chipsek a forró sütőben még puhának tűnhetnek, ezért úgy teszteljük őket, hogy vegyünk ki 1-2 darabot, tegyük őket szobahőmérsékletre, és ha 2-3 perc után ropogósak lesznek, akkor készen vannak. 

Almachips

almachips

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab édesebb alma
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a sütőben a rácsokat a sütő felső és alsó harmadába, majd béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 90-100 fokra.

Mossuk meg az almákat. Egy magozó eszközzel, csumázóval vagy egy késsel vágjuk ki az alma közepéből a magházat. Egy gyalun vagy egy nagyon éles késsel vágjuk pár milliméter vastag szeletekre az almákat. Minél vékonyabbak, annál ropogósabbak lesznek.

Terítsük szét az almákat a tepsikben, de ne fedjék egymást. Szórjuk meg őket fahéjjal. (Ha édesebbre szeretnénk, fahéjas cukorral.)

Tegyük a tepsiket a sütőbe, az egyiket a sütő felső harmadába, a másikat az alsó harmadába, 1 óráig süssük az almákat. 1 óra után cseréljük meg a tepsiket, ami felül volt, az kerüljön alulra és fordítva. Süssük tovább 1-1,5 óráig őket. Akkor jó, ha az almachipset a sütőből kivéve, 2-3 perc szobahőmérsékleten töltött idő után ropogósnak érezzük. Ha készen van, kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne az almákat 1 óráig a sütőben, hogy ott hűljenek ki, így még ropogósabbak lesznek. (Ha esetleg megégés fenyegette már őket, akkor kivehetjük szobahőmérsékletre is.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük