Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Ezt a házi mogyoróvajjal töltött leveles tésztát tényleg pofonegyszerű elkészíteni, és még szórakoztató is. Gyerekeknek és gyerekekkel is készülhet, és alig néhány hozzávalóból áll.
A leveles tésztás sütemények mindig aduászok, ha gyorsan szeretnénk finom süteményt készíteni, legyen szó akár sós, akár édes sütiről. Ezúttal a fahéjas almarózsák elkészítésének veselkedtem neki, ami rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető finomság.
Az egyszerűség mellett a külcsínre is sokat ad, hiszen leheletvékony almaszeletekből ölt testet a leveles tésztás alapban sült, rózsaszirmokra emlékeztető desszert.
Az almákat mossuk meg, majd vágjuk félbe. Magozzuk ki óvatosan, hogy a lehető legkevesebb húst veszítsük el belőle.
Vékonyan szeleteljük fel az almákat, lehetőleg egyforma vékony szeletekre.
Egy közepes méretű edényt töltsünk fel félig vízzel, majd facsarjuk bele a fél citrom levét.
Az almaszeleteket tegyük bele ebbe a citromos vízbe. Óvatosan keverjük át, hogy a folyadék minden szeletet bevonjon, majd tegyük be a mikróba 3 percre.
Amíg az almaszeletek a mikróban vannak, egy kis tálban keverjük össze a cukrokat és a fahéjat.
Amikor az almaszeletek elkészültek, egy lyukas kanállal szedjük őket papírtörlőre.
Óvatosan szárítsuk meg őket a törlő segítségével, majd tegyük félre.
A leveles tésztákat terítsük ki magunk elé, vagy nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen.
Késsel vágjuk őket 5 cm széles csíkokra. A csíkokat óvatosan nyújtsuk ki kb. 45 cm hosszúra.
A fahéjas-cukros keverékkel szórjuk meg egyenletesen a csíkokat.
Az almaszeleteket kezdjük el rátenni a tésztacsíkok felső felére úgy, hogy egymást félig fedjék. A tésztacsík alsó felét hajtsuk rá az almára. Az egyik végéről kezdve szorosan tekerjük fel a tésztacsíkot, hogy egy rózsát kapjunk.
A végét csípjük össze vizes ujjakkal, hogy ne essen szét a tekercs.
A tekercsekhez készítsünk elő egy muffinsütő formát, majd vajazzuk és lisztezzük ki alaposan, és mehetnek bele a rózsák.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd 40-45 perc alatt süssük benne készre a rózsákat.
A kész sütiket óvatosan, egy villa segítségével vegyük ki a sütőformából, semmi esetre se abban hagyjuk kihűlni.
Tegyük őket rácsra vagy tányérra, amíg kihűlnek.
Végül hintsük meg őket porcukorral, és akár magában, akár vaníliafagylalt kíséretében tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu