A legédesebb reggeli sütemény: fahéjas csiga karamellel és pekándióval

4
Nyomtatás
fahéjasdiópekáncover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Csábító reggeli, ami desszertnek is kiváló, az amerikaiak klasszikus édessége a fahéjas csiga, de az édes tésztán ragacsos karamella és pekándió is helyet kap.

Trükkös recept, amihez először a csigák mázát kell elkészíteni, ettől lesznek jó ragacsosak a sütik. A tészta is különleges, nem hagyományos kelt tészta vagy megúszós leveles, persze az így készült csigák is isteniek, de a ragacsos, pekándiós mind közül a legjobb.

A fahéjas csigáról köztudott, hogy az amerikaiak nagy kedvence, amit számtalan módon el tudnak készíteni. Vannak háztartások, ahol a mázra pakolják a csigákat, amit aztán ötletesen tálalnak, természetesen létezik egyszerűbb változat is, amelyben a mázat a tészta tetejére locsolják, úgy sütik készre.

Az alábbi verzió a kedvenc bloggerem, Ree Drummond receptje, Ree az édes mázat hőálló serpenyőben vagy tepsiben készíti, majd ebbe a ragacsos karamellába kerülnek a csigák. Ha a pekándiót finomra aprítjuk, igazán ropogósak lesznek a csigák.

Ha különlegesebbre szeretnénk készíteni a mázat, vanília helyett használjunk whiskey-t, akár 1-2 evőkanállal. Vigyázat, ez a csiga függőséget okoz.

Fahéjas csiga karamellel és pekándióval

fahéjasdiópekánct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 2 bögre tej
  • 0.5 bögre olaj
  • 1 bögre cukor
  • 1 csomag élesztő (instant)
  • 4.5 bögre liszt
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 15 dekagramm olvasztott vaj
  • ízlés szerint fahéj
  • cukor (a fahéjhoz)

Máz:

  • 50 dekagramm vaj
  • 3 bögre barna cukor
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 2 bögre pekándió
Recept idők

Elkészítés:

Máz:

A vajat keverőtálba tesszük, mehet mellé a barna cukor, a nagy csipet só, a vanília és a méz, majd keverjük krémes állagúra az alapanyagokat.

A pekándiót daraboljuk durvára.

Vajazzunk ki egy hőálló serpenyőt vagy tepsit, szórjuk bele a pekándiót, a mázat kanalazzuk a dióra, majd toljuk 160 fokos sütőbe 10-15 percre, amíg szépen felolvad.

Tészta:

Magas falú lábasba öntjük a tejet, olajat, cukrot, majd közepes lángon melegítjük. Mielőtt felforrna, vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Szórjunk bele 1 csomag szárított élesztőt, majd kb. 1 perc múlva adjunk hozzá 4 bögre lisztet, keverjük el vele. Fedjük le a tésztát konyharuhával, 1 órát pihentessük.

Pihenőidő után szórjunk a tésztára fél teáskanál sütőport és szódabikarbonát, egy csipet sót és még fél bögre lisztet, majd alapos összedolgozás után tegyük új edénybe a tésztát, folpackkal fedjük le, és mehet a hűtőbe pihenni.

Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a tésztát, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg kb. 1 csésze cukorral, majd ízlés szerint hintsük a tésztára a fahéjat, szorosan tekerjük fel.

A fahéjas rudat vágjuk 2-3 centis csigákra. A csigákat helyezzük a mázra, majd 20 perc pihentetés után, 180 fokos sütőben 30 percig süssük.

Tálalásnál helyezzünk hasonló méretű serpenyőt vagy tepsit a csigákra, óvatosan fordítsuk meg, így a pekándiós ragacsos máz felülre kerül.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon