A legédesebb reggeli sütemény: fahéjas csiga karamellel és pekándióval
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Csábító reggeli, ami desszertnek is kiváló, az amerikaiak klasszikus édessége a fahéjas csiga, de az édes tésztán ragacsos karamella és pekándió is helyet kap.
Trükkös recept, amihez először a csigák mázát kell elkészíteni, ettől lesznek jó ragacsosak a sütik. A tészta is különleges, nem hagyományos kelt tészta vagy megúszós leveles, persze az így készült csigák is isteniek, de a ragacsos, pekándiós mind közül a legjobb.
A fahéjas csigáról köztudott, hogy az amerikaiak nagy kedvence, amit számtalan módon el tudnak készíteni. Vannak háztartások, ahol a mázra pakolják a csigákat, amit aztán ötletesen tálalnak, természetesen létezik egyszerűbb változat is, amelyben a mázat a tészta tetejére locsolják, úgy sütik készre.
Az alábbi verzió a kedvenc bloggerem, Ree Drummond receptje, Ree az édes mázat hőálló serpenyőben vagy tepsiben készíti, majd ebbe a ragacsos karamellába kerülnek a csigák. Ha a pekándiót finomra aprítjuk, igazán ropogósak lesznek a csigák.
Ha különlegesebbre szeretnénk készíteni a mázat, vanília helyett használjunk whiskey-t, akár 1-2 evőkanállal. Vigyázat, ez a csiga függőséget okoz.
Fahéjas csiga karamellel és pekándióval
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 2 bögre tej
- 0.5 bögre olaj
- 1 bögre cukor
- 1 csomag élesztő (instant)
- 4.5 bögre liszt
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 15 dekagramm olvasztott vaj
- ízlés szerint fahéj
- cukor (a fahéjhoz)
Máz:
- 50 dekagramm vaj
- 3 bögre barna cukor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 bögre pekándió
Elkészítés:
Máz:
A vajat keverőtálba tesszük, mehet mellé a barna cukor, a nagy csipet só, a vanília és a méz, majd keverjük krémes állagúra az alapanyagokat.
A pekándiót daraboljuk durvára.
Vajazzunk ki egy hőálló serpenyőt vagy tepsit, szórjuk bele a pekándiót, a mázat kanalazzuk a dióra, majd toljuk 160 fokos sütőbe 10-15 percre, amíg szépen felolvad.
Tészta:
Magas falú lábasba öntjük a tejet, olajat, cukrot, majd közepes lángon melegítjük. Mielőtt felforrna, vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Szórjunk bele 1 csomag szárított élesztőt, majd kb. 1 perc múlva adjunk hozzá 4 bögre lisztet, keverjük el vele. Fedjük le a tésztát konyharuhával, 1 órát pihentessük.
Pihenőidő után szórjunk a tésztára fél teáskanál sütőport és szódabikarbonát, egy csipet sót és még fél bögre lisztet, majd alapos összedolgozás után tegyük új edénybe a tésztát, folpackkal fedjük le, és mehet a hűtőbe pihenni.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a tésztát, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg kb. 1 csésze cukorral, majd ízlés szerint hintsük a tésztára a fahéjat, szorosan tekerjük fel.
A fahéjas rudat vágjuk 2-3 centis csigákra. A csigákat helyezzük a mázra, majd 20 perc pihentetés után, 180 fokos sütőben 30 percig süssük.
Tálalásnál helyezzünk hasonló méretű serpenyőt vagy tepsit a csigákra, óvatosan fordítsuk meg, így a pekándiós ragacsos máz felülre kerül.
Fotó: Getty Images