Mennyei, illatos csokoládés kenyér, amit a fahéj varázsol különlegessé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ünnepi lázban ég már mindenki, a meghitt hangulat megteremtéséhez a fahéj és a csokoládé mindig nyerő páros. Ez az édes kenyér a mennyekbe repít!
Mit is írhatnék erről az elragadó édes kenyérről? A tésztája puha, szuper foszlós, a fahéj teszi igazán különlegessé, az illata pedig a mennyekbe repít. Jól hangzik, ugye? Az ünnepek közeledtével szoktam elkészíteni, egyszerű, de nagyszerű desszert, amitől egy-kettőre ünnepi láz uralkodik el az emberen. Milyen jó is a reggeli kávé, tea vagy tej mellé fogyasztani!
Függetlenül attól, hogy édes vagy sós kenyeret készítünk, a cukor fontos alkotóelem, az élesztőnek szüksége van rá. Ebben a receptben azonban kevés mézzel helyettesítjük, amitől a tészta lágyabb és tovább tárolható lesz. Érdemes kenyérlisztből készíteni, az adja meg a tökéletes állagát.
Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.
Fahéjas-csokoládés kenyér
Hozzávalók 6 személyre
Kenyérhez:
- 1 bögre meleg víz
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál száraz élesztő
- 4 bögre kenyérliszt
- 2 teáskanál só
- 60 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 bögre meleg tej
- olaj a kenéshez
Töltelékhez:
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál fahéj
- 30 gramm vaj
- 1 tábla csokoládé (ét vagy tej)
Tetejére:
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
A mézet keverjük el a meleg vízben, majd szórjuk bele a száraz élesztőt. Jól keverjük össze, hagyjuk 5 percig állni.
A kenyértészta száraz alapanyagait öntsük egy keverőgép táljába a tojással együtt, plusz adjuk hozzá az élesztős-mézes keveréket, vajat és a tejet. Hagyjuk, hogy a többit a gép intézze, bő 10 perc dagasztásra van szüksége a tésztának. Természetesen gép nélkül is elkészíthetjük a tésztát, ugyanúgy mindent összeöntünk egy tálban, és a kezünkkel nekilátunk egy alapos dagasztásnak. A tészta akkor jó, ha nem ragad, puha, könnyen formázható.
Utána tegyük egy másik tálba a kis cipónkat, a tetejét kenjük meg olajjal, majd szorosan takarjuk le egy konyharuhával, 1-2 órát pihentessük.
A megemelkedett tésztát enyhén lisztezett munkalapra helyezzük, finoman elkezdjük kinyújtani. A tésztát olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott fahéjjal és csokoládécsipsszel vagy egy táblányi csokireszelékkel megszórjuk. A tésztát szorosan feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk, majd helyezzük kiolajazott kenyérformába, és hagyjuk pihenni még 1 órát, utána kenjük meg 1 tojássárgájával. Előmelegített sütőben 175 fokon 40 percig sütjük.
Tipp
Ha kakaósabb tésztát szeretnénk, 1 evőkanálnyi kakaó mehet a száraz hozzávalókhoz, ha pedig elkészült az édes finomság, csokimázzal és egész manduladarabokkal díszíthetjük.
Fotó: Getty Images