Puha, levegős fahéjas fánk sütőben sütve – Így is ropogós lesz a külseje

sütőben sült fahéjas fánk cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Farsangkor se szeri, se száma a különböző fánkoknak, érdemes minden évben valami újdonságot kipróbálni.

Mi az első dolog, ami eszedbe jut a fánksütésről? Persze, hogy a masszív olajszag, ami belengi az egész lakást, hiába szellőztetsz folyamatosan. A fánksütésnek ez az egyetlen hátulütője, mert amúgy egy csodás édességről van szó. Bár időigényes, hiszen keleszteni kell a tésztáját, viszont utána hamar eheted a finomságot sok porcukorral megszórva és lekvárba mártogatva.

Ha nem szeretnél a kelesztéssel bajlódni, készítsd el ezt a sütőporos változatot, bár az olajban sütés itt sem marad ki. Szerencsére sütőben is készülhet a fánk, mint ahogyan ez a sütőtökös finomság. Érdemes megismerkedni a fahéjas verzióval is, ne spórolj a fűszerrel, úgy lesz igazán intenzív és finom az íze. 

Fahéjas fánk

sütőben sült fahéjas fánk recept

Hozzávalók 9 darabhoz

Fánk:

  • 140 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 75 gramm vaj
  • 70 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 80 milliliter tej

Máz:

  • 60 gramm vaj (olvasztott)
  • 50 gramm cukor
  • 1.5 teáskanál fahéj
  • ízlés szerint fahéjas cukor (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Egy fánksütőformát vékonyan vajazzunk ki. Ha nincs ilyenünk, akkor egy tepsi is megteszi, amelybe majd habzsák segítségével karikákat kell nyomnunk.

Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, szórjuk bele a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik tálban elektromos habverővel habosítsuk fel a vajat, a cukrot, a vaníliakivonatot és a tojást. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A lisztes keverék felébe öntsük a tej felét, keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a maradék lisztes keveréket és a többi tejet. Forgassuk hozzá a tojásos masszát is.

Kanalazzuk bele a tésztát a fánksütőformába, vagy habzsák segítségével formázzunk belőle a közepén lyukas karikákat. Süssük 10 percig a fánkokat. 

Amíg a fánkok sülnek, egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot, a fahéjat és az olvasztott vajat. Amikor a fánkok megsültek, tegyük őket egy fémrácsra. Szilikonos ecsettel kenjük meg a tetejüket, majd ízlés szerint szórjuk meg őket fahéjas cukorral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük