A fahéj a zöldségekhez is nagyon passzol - Fura, de így van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ahogy a gyümölcs-hús, édes-sós párosításra nagyon könnyű rákapni, úgy lehet beleszeretni egy pillanat alatt a fahéj sós környezetbe lépésébe. Most éppen az annyira szeretett sült zöldségek terepére tör be.
Igen, egy kicsit olyan, mintha belekattantunk volna a karácsonyozásba, és mindenbe ész nélkül tolnánk a karácsonyos ízeket, de itt nem erről van szó. A fahéj az afrikai és közel-keleti konyhákban is gyakran használt fűszer sós ételekben, főételekben, hús és zöldség mellett.
Zöldségekhez azért passzol különösen jól, mert kiemeli a bennük lévő természetesen édes ízeket. Különösen azokat, amelyek sülés közben amúgy is édesednek, karamellizálódnak - erről a folyamatról ebben a cikkben írtam írtam korábban.
Szerintem nem minden zöldséghez passzol jól a fahéj, bár kísérletezni érdemes. Nekem eddig az édesburgonya, a sütőtök, a karfiol és a répa jött be nagyon ezzel az ízzel kombinálva. Különösen azért praktikusak így együtt, mert körülbelül egyszerre sülnek meg.
Fahéjjal sült zöldségek
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab édesburgonya
- 1 darab sárgarépa
- 1 fej karfiol
- 1 evőkanál fahéj
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors