Vegán bolognai szósz: vörös lencséből készül, és nagyon finom
A vegán bolognai szósz abban különbözik a darált húsos változattól, hogy ebben vörös lencse adja a paradicsomos ragu alapját.
Ha nem eszel húst, vagy ha kacérkodsz a vegánság gondolatával, akkor a különböző húshelyettesítők helyett érdemes inkább zöldségekből készült változatokat részesítened előnyben, sokkal izgalmasabb ízekben lesz részed. Csak arra figyelj, hogy ezeket a zöldségpogácsákat mindenképpen intenzívebben kell fűszerezned.
Az egyik nagyon kellemes kombináció a bab és a répa párosa, a belőlük készült pogácsa tökéletes lesz buciba.
A közel-keleti konyha egyik ikonikus ételét, a falafelt is elkészítheted pogácsaként, bár eredetileg kis golyókként ismerheted, amelyet pitában kínálnak sok-sok zöldséggel megpakolva. A csicseriborsóból készült fasírtot pogácsaformában is kisütheted, és hamburgerbuciban is tálalhatod.
A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet vágjuk apróra.
A csicseriborsót csepegtessük le, majd tegyük a hagymákkal, a petrezselyemmel és a fűszerekkel aprítógépbe, tegyünk hozzá egy kávéskanál sót, majd pépesítsük. Kanalazzuk egy tálba, és keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Ha nem áll össze, mehet bele még liszt.
Tegyük egy órára a hűtőbe, hogy a massza összeálljon.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat. A masszából készítsünk pogácsákat, és süssük aranybarnára oldalanként 1-2 perc alatt. Tegyük papírtörlővel letakart tányérra, hogy a felesleges olajat felszívja róluk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu