Ínyenc házi guacamole: isteni avokádókrém villámgyorsan
Ma már bármelyik boltban kapsz avokádót, így a házi guacamole elkészítése is gyerekjáték lesz.
Konzerves fehérbabból is készülhet egyszerű és tartalmas mártogatós, mindössze a megfelelő kiegészítőkre lesz hozzá szükséged. Az egyik ilyen a fenyőmag, amely pirítva kerül a krémhez, és különleges, semmihez sem fogható gazdag ízt kölcsönöz a pürének. Ezt egészíti ki az egészben pirult kömény- és koriandermag, illetve a frissen reszelt citromhéj is.
Ha nem jutsz hozzá fenyőmaghoz, akkor dióra is cserélheted, úgy azonban nem lesz ugyanolyan lenyűgöző az ízek összhatása.
A mennyei kencét pedig nemcsak mártogatósként, hanem szendvicskrémként is fogyaszthatod a reggeli pirítósod mellé, de akár előétel is lehet más fogások bevezetőjeként. Bárhogy is eszed, biztosan nem fogsz benne csalódni.
Hevítsünk fel egy száraz serpenyőt, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg benne a fenyőmagot. Ez 2-4 percet fog igénybe venni. Ha elkészült, szórjuk a magokat aprítógépbe, és tegyük félre.
Ugyanabba a serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és közepes hőfokon pirítsuk meg benne a kömény- és koriandermagot és a fokhagymát. A fokhagymát ne hagyjuk megbarnulni, épp csak áttetszővé kell válnia.
Adjuk őket a fenyőmaghoz az aprítógépbe, és borítsuk bele a leszűrt fehérbabot is. Adjunk hozzá minden más hozzávalót is, majd pürésítsük krémes állagúra. Ha lágyabb textúra a célunk, akkor kanalazzunk a krémhez további 1-2 evőkanál hideg vizet.
Tetszés szerint friss fűszernövényekkel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu