Krémes, meggyes Fekete-erdő torta: cseresznyepálinkás szirup bolondítja meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokan nem szeretik a Fekete-erdő tortát, és én is sokáig ebbe a táborba tartoztam: a boltban, illetve az egyes cukrászdákban vett sütemény mindig egy száraz piskótából, pár szem meggyből és egy ízetlen tejszínhabból állt. Pedig micsoda lehetőségek és ízek vannak ebben a tortában, ha mi magunk készítjük el!
Az alapja egy finom, puha csokoládés piskóta, amelyre egy sűrű, édes meggyszirup és tejszínhab kerül. A ragacsos, pálinkás szirup beleivódik a tésztába, úgyhogy egy hihetetlenül szaftos és ízletes végeredményt kapunk.
Frissből a legjobb
A tortához természetesen érdemes friss meggyet használni, de ha befőttből készítjük, akkor sem lesz ok a panaszra. Szükségünk van a befőtt levére vagy arra a meggylére is, amit a friss meggy enged magából, ezzel kell összefőzni a pálinkát és a cukrot, illetve a kukoricakeményítőt, ami a szósz sűrűségét adja. A kész sziruppal nyakon öntjük a magozott meggyeket, így áll össze a töltelék.
Három elemből és sok lépésből áll a desszert, de egyáltalán nem bonyolult. Mind a tészta, mind a töltelék összeállítása nagyon egyszerű, elronthatatlan, utána pedig már csak fel kell verni a tejszínhabot, majd összeállítani a tortát. Szenteljünk neki egy kis időt, és készítsük el otthon, mert egészen fenomenális végeredményt fogunk kapni.
Fekete-erdő torta
Hozzávalók 12 adaghoz
Csokitorta
- 6 darab tojás
- 200 gramm kristálycukor
- 50 gramm vaj (olvasztott)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 gramm liszt
- 40 gramm holland kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
Meggyes töltelék
- 4 teáskanál kukoricakeményítő
- 8 evőkanál meggylé
- 60 milliliter cseresznyepálinka
- 75 gramm kristálycukor
- 450 gramm meggy
Tejszín
- 700 milliliter zsíros habtejszín
- 50 gramm kristálycukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23 cm-es tortaformát, az alját és az oldalait is.
Egy nagy tálban keverjük össze a tésztához a tojást, vajat, cukrot és vaníliát robotgéppel, míg krémes nem lesz. Keverjük bele a lisztet, kakaót, sütőport és a sót. Ha már egynemű a massza, öntsük bele a tortaformába, és körülbelül 33-38 percig süssük.
A meggyet magozzuk ki, csöpögtessük le, ha befőttet használunk, szűrjük le. A levére még szükség lesz. Tegyük félre.
Egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt 4 evőkanál meggylével (vagy a befőtt levével).
Egy kis lábasban melegítsük össze a másik 4 evőkanál meggylevet, a cseresznyepálinkát és a cukrot. Ha a cukor elolvadt, keverjük bele a kukoricakeményítőt, kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, vegyük le a tűzről, öntsük nyakon vele a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
A habtejszínt verjük fel keményre, mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a cukrot, és verjük egészen habosra.
A kész tortát, amint kihűlt, vágjuk fel 3 egyenlő részre. Tegyük az első tortalapot egy tányérra vagy egy tortatálcára, kenjük meg a tejszínnel, majd halmozzunk a közepére a meggyes töltelékből. A tejszínből nyomjunk egy kört a tortalap szélére is, hogy a meggyes töltelék ne folyjon majd ki a rétegek közül. Ezt ismételjük meg a másik 2 lapnál is, a legtetejére tejszín kerüljön, illetve borítsuk be a torta oldalát is vele. Tegyük 4 órára a hűtőbe, hogy tökéletes legyen.
Fotó: Getty Images