Szaftos céklapogácsa finom fűszerekkel - Húsmentesen is lehet finom a burger

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Elképesztően izgalmas a feta sós és a cékla édeskés ízének a találkozása, másrészt egy nagyon egészséges ételről van szó, amit hamburgerben és önmagában is érdemes fogyasztani. 

A fetás céklaburgert nagyon gyorsan és nagyon könnyen el lehet készíteni, úgyhogy semmi sem áll a finom vegetáriánus fogásunk útjába. Egyedül annyi előkészületet igényel az étel, hogy a céklát előre meg kell főzni, de ezt megtehetjük akár előző este is.

A megfőtt céklát nem kell teljesen simára pürésíteni, maradhatnak benne nagyobb darabok, egy aprítógéppel menjünk át rajta egyszer-kétszer. A fűszerezéssel nagyon vigyázzunk, kóstoljuk meg a nyers tésztát, a feta is nagyon sokat sóz már az ételen, nem biztos, hogy szükség van még plusz sózásra. A tészta sűrű, kicsit folyós massza lesz, lehet, hogy nehéz lesz szép formára sütni, de ha nem lesznek szabályosak a pogácsák, akkor sincs tragédia.

A friss kakukkfű a legjobb ízesítő, pár levelet aprítsunk össze, és keverjük bele a céklás masszába. Ha nem tudunk frisshez hozzájutni, akkor a szárítottból egy fél teáskanállal használjunk. Más zöld fűszereket is tehetünk a tésztába, tetszőlegesen lehet variálni.

A céklapogácsákat tálalhatjuk hamburgerként, bucizsemlével és jó sok friss zöldséggel, de ehetjük magában is, joghurt vagy pesto mellé szuperül illik.

Fetás céklaburger

céklabugerrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab tojás
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 0.5 bögre tej
  • 250 gramm cékla (főzött)
  • 100 gramm feta sajt
  • ízlés szerint kakukkfű (friss)
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint olaj

Elkészítés:

A bögre alatt a 2,5 deciliteres verziót értjük. Verjük fel a tojásokat. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és a lisztet, keverjük el csomómentesre a tésztát.

A főtt céklát aprítógéppel dolgozzuk össze, nem kell teljesen pürésre, lehetnek benne apró darabok.

Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a céklát, az összemorzsolt feta sajtot és a fűszereket.

Kevés olajban - nem kell, hogy ellepje a pogácsákat - süssük ki a céklás pogácsákat, kb. 2 evőkanálnyi adagból jön ki egy pogácsa. Mindkét oldalát 2-2 percig süssük, amíg picit meg nem pirulnak.

Hamburgerzsemlével, zöldségekkel vagy önmagában görög joghurttal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük