![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Finn fahéjas-kardamomos tekercs: foszlós, vajas, édes péksütemény
![finn csiga - cover](https://kep.index.hu/1/0/2965/29650/296503/29650305_2276141_2332b1ff23da2af7060bb27587832c83_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Illetve azért hívom finnek, mert én onnan kaptam a receptet, de eredetileg azt hiszem a svédektől származik ez a csodálatos, foszlós, nagyon cukros, nagyon vajas péksütemény. Bár az amerikaiaknak is van cinnamon rolljuk, ez egy kicsit más.
A formája is különböző a mi csigáinktól, és általában sokkal súlyosabb jelenség, nem az, amit az ember csak úgy megeszik reggelire. Vagy ha mégis, utána mámoros cukorsokkot kap. Ennek a péksüteménynek a tésztájában és a töltelékében is irdatlan mennyiségű vaj és cukor van, és igen, ettől olyan csodálatos. Nekem simán többet ér bármilyen cukrászsüteménynél, és nem bánom meg egyetlen grammját sem a bevitt cukornak.
A különlegességét a kardamom adja, amit nagyon szeretnek a finnek mindenfélében, valójában viszont az az igazság, hogy egy nagyon megosztó fűszerről van szó. Kicsit az ánizsra és a mentára emlékeztet, hűs, nagyon különbözik minden más megszokott íztől. Aki először próbálja, csak egészen kis adagban adjon belőle a süteményhez, nehogy elriassza tőle az idegenkedőket.
Fontos alapanyag még a barna cukor, nem azért, mert egészségesebb lenne a sima, fehér változatnál, hanem mert mély, karamellás íze van, ami sokat ad hozzá ehhez az ételhez.
Finn fahéjas-kardamomos tekercs
![finn csiga - ajanlo](https://kep.index.hu/1/0/2965/29650/296503/29650309_e706eaec8bb2286ac2b739991580f5ff_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta
- 2.5 deciliter tej
- 100 gramm cukor
- 7 gramm porélesztő
- 1 darab tojás
- 700 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 0.5 teáskanál só
A töltelékhez
- 70 gramm vaj
- 50 gramm mandulaliszt
- 100 gramm barna cukor
- 2 evőkanál fahéj
- ízlés szerint kardamom
A kenéshez
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a sót, és ha szeretnénk, egy kis kardamomot, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. A vajat megolvasztjuk, és folyamatos dagasztás közben, kis adagokban adjuk a tésztához. Ha mindet felvette, gombócot formálunk belőle, és letakarva kb. 45 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
Ha megkelt, két részre osztjuk a tésztát. Téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a puha vajjal, megszórjuk a cukor felével, a mandulaliszt felével és nagyon sok fahéjjal, valamint, ha tetszik, egy kevés kardamommal. Feltekerjük, és kétujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. A csigákba a tenyerünk élével bemélyedést képzünk, majd sütőpapíros tepsin hagyjuk őket újrakelni. Lekenjük őket egy felvert tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!