Olasz kókuszcsók: csak néhány összetevő kell hozzá
Ez egy könnyen elkészíthető, falatnyi desszert, amit a kókusz és az étcsokoládé ölel körül.
Készíts zseniális, kevés hozzávalós kókuszos kekszet gyorsan és egyszerűen – mindezt vegán és gluténmentes kivitelben! A nem hétköznapi alapanyagoknak köszönhetően a hagyományos kekszekkel ellentétben itt nincsen szükség hosszas összegyúrásra és pihentetésre: csak dolgozd össze a hozzávalókat, pakold tepsire, és már mehet is a sütőbe.
Fontos, hogy ne kókuszreszeléket, hanem kókuszchipset – más néven kókuszpelyhet, esetleg szeletelt, szárított kókuszt – használj, abból is a nagyobb darabosat, mert sokkal több olajat tartalmaz, így intenzívebb lesz a keksz íze, és érdekesebb a textúrája.
Figyelj arra, hogy a kókuszolaj szilárd, lehetőleg hűtőhideg legyen, és miután a többi hozzávalóval együtt aprítógépben lezúztad, gyorsan haladj a kekszek megformázásával, így nem veszik át a kezed melegét. Akkor ugyanis, ha még a sütés előtt megolvad a zsiradék, a kekszek könnyebben szétfolynak, és a széleik megéghetnek.
Minden hozzávalót tegyünk aprítógépbe, és addig dolgozzuk, amíg egy összeálló, ragacsos masszát nem kapunk.
Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk őket szabályos kör alakúra. Fontos, hogy hagyjunk közöttük elegendő helyet, mert sütés közben a kekszeknek kb. 50 százalékkal megnő az átmérője.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megégnek, ezért amint elkezd a szélük barnulni, vegyük ki a sütőből.
Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, a maradékot pedig légmentesen zárható edényben, hűvös helyen tároljuk. Mivel nem tartalmaznak tojást vagy tejterméket, akár két hétig is elállnak.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors