4 hozzávalós kókuszos keksz: gluténmentes és vegán is

2
Nyomtatás
Kokuszos-keksz-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ehhez az intenzíven kókuszos kekszhez mindössze 4 hozzávaló szükséges: kissé ragacsos, a széleken ropogós és még egészséges is.

Készíts zseniális, kevés hozzávalós kókuszos kekszet gyorsan és egyszerűen – mindezt vegán és gluténmentes kivitelben! A nem hétköznapi alapanyagoknak köszönhetően a hagyományos kekszekkel ellentétben itt nincsen szükség hosszas összegyúrásra és pihentetésre: csak dolgozd össze a hozzávalókat, pakold tepsire, és már mehet is a sütőbe.

Fontos, hogy ne kókuszreszeléket, hanem kókuszchipset – más néven kókuszpelyhet, esetleg szeletelt, szárított kókuszt – használj, abból is a nagyobb darabosat, mert sokkal több olajat tartalmaz, így intenzívebb lesz a keksz íze, és érdekesebb a textúrája.

Figyelj arra, hogy a kókuszolaj szilárd, lehetőleg hűtőhideg legyen, és miután a többi hozzávalóval együtt aprítógépben lezúztad, gyorsan haladj a kekszek megformázásával, így nem veszik át a kezed melegét. Akkor ugyanis, ha még a sütés előtt megolvad a zsiradék, a kekszek könnyebben szétfolynak, és a széleik megéghetnek.

Kókuszos keksz

Kokuszos-keksz

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 200 g kókuszchips
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g kókuszolaj (hűtőhideg, kisebb darabokra tördelve)
  • 100 ml juharszirup
  • 1 csipet só (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Minden hozzávalót tegyünk aprítógépbe, és addig dolgozzuk, amíg egy összeálló, ragacsos masszát nem kapunk.

Kanalazzuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk őket szabályos kör alakúra. Fontos, hogy hagyjunk közöttük elegendő helyet, mert sütés közben a kekszeknek kb. 50 százalékkal megnő az átmérője.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megégnek, ezért amint elkezd a szélük barnulni, vegyük ki a sütőből.

Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, a maradékot pedig légmentesen zárható edényben, hűvös helyen tároljuk. Mivel nem tartalmaznak tojást vagy tejterméket, akár két hétig is elállnak.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon