Így készül a legfinomabb, legropogósabb fish and chips: minden a sörtésztán múlik

fish and chips
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem telhet el úgy angliai látogatás, hogy ne egyek legalább egyszer fish and chipset, ez az az étel, amiben biztos, hogy nem csalódom.

A finom fish and chips lelke a jó sörtészta. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, fontos, hogy a sörből vonjuk ki, vagyis keverjük ki a szénsavat. Ezt a leggyorsabban úgy érhetjük el, hogy egy nagy edénybe sót teszünk, majd beleöntjük az italt, pár percig erősen keverjük, majd hagyjuk állni 5 percet. 

A fish and chipshez a krumplit is készítsük magunk, ne használjunk mirelitet, így sokkal finomabb lesz. Angliában párolt zöldborsót is tesznek a krumpli és a hal mellé, de ez csak megszokás kérdése. 

Fish and chips

fish and chips recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 gramm tőkehalfilé
  • 270 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 170 milliliter tej
  • 120 milliliter világos sör
  • 0.5 teáskanál
  • sütéshez olaj
  • 5 darab krumpli
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót, az ujjunkkal fúrjunk lyukat a közepébe. Egy másik edényben a tejet és a tojást keverjük habosra, majd öntsük a liszt közepébe, és addig keverjük erősen, amíg levegős tésztát nem kapunk. Tegyük félre. 

Egy serpenyőben hevítsünk olajat. Amikor elég forró az olaj, öntsük bele a tésztába a sört és keverjük jól el.

A halfiléken futtassuk végig az ujjainkat, hogy nem maradt-e bennük szálka. A halfiléket mártsuk bele a tésztába úgy, hogy mindenhol szépen bevonja őket, majd süssük aranybarnára. Tegyük a kisült halakat papírtörlővel letakart tányérra, hogy a felesleges olajat felszívja róluk. Amíg készül a sült krumpli, tegyük a kisült halakat 140 fokos sütőbe, hogy ne hűljenek ki. 

Hámozzuk meg a krumplikat, és szeleteljük fel körülbelül egy centiméteres hasábokra. Mossuk meg őket hideg víz alatt, majd egy papírtörlőn jól szárítsuk meg. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, és süssük szép aranybarnára a krumplihasábokat. 

A halat és a krumplit halmozzuk egy tálra, szórjunk rá egy kevés sót. Citromkarikákkal, majonézzel vagy ketchuppal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük