Ropogós, illatos focaccia fokhagymával sütve – Néha az egyszerű ételek a legjobbak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olasz konyha népszerű lapos kenyerét sokféleképpen el lehet készíteni. Sütés előtt érdemes a tetejét zöldfűszerekkel megpakolni, de más módszerrel is különlegessé tehetjük a tésztát, akár a legegyszerűbb alapanyaggal, ami a kamránkban lapul.
A testvérem szerint az olasz konyha egyik büszkesége, a focaccia, nagyon hasonlít a langallóra, hazánk népszerű kenyérlángosára. Van benne igazság, a focaccia is kelt tészta, amit tepsiben sütünk, változatosan ízesíthető, jól állnak a tésztának az intenzív ízű zöldfűszerek, például a rozmaring vagy kakukkfű, de akár sajttal vagy sonkával is felturbózhatjuk.
A focaccia bármikor jó választás - önmagában, könnyű saláta, hús, esetleg leves mellé is falatozhatjuk, vékony szeletekre vágva nagyon gusztusos lesz. A tészta másnap is megőrzi puhaságát, ezért uzsonnának is elcsomagolhatjuk.
Ahogy már említettem, a kamrám legegyszerűbb alapanyaga ad plusz aromát a focacciának, vagyis a fokhagyma, de maréknyi rozmaring is jól áll neki. A fokhagymát reszeljük le és gyúrjuk a tésztába, jellegzetes íze belesül a lágy, omlós kenyértésztába. Néha a kevesebb több, ez az egyszerű recept mindig nyerő.
Fokhagymás focaccia rozmaringgal
Hozzávalók 6 személyre
- 700 gramm kenyérliszt
- 5 deciliter langyos víz
- 2 tasak porélesztő (7 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 maréknyi rozmaring
- kevés olívaolaj
Elkészítés:
A fokhagymát reszeljük le.
A langyos vízben keverjük el az élesztőt és a cukrot, hagyjuk 10 percig állni, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet a sóval, a reszelt fokhagymával keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és dagasszunk szép, sima, fényes tésztát. Egy tálat enyhén kenjünk ki olajjal, helyezzük bele a tésztát, kenjük meg olajjal a tetejét is, majd fedjük le konyharuhával, és hagyjuk pihenni 60 percet, amíg a kétszeresére nő a tészta.
A gyúródeszkát kenjük meg olajjal, öntsük rá a kétszeresére dagadt tésztát, az ujjaink segítségével húzzuk szét a tésztát téglalap alakúra, majd hagyjuk még pihenni 15-20 percet. Ezután enyhén kiolajazott tepsibe helyezzük a tésztát, az ujjainkkal tapogassuk meg, a tészta tetejét sózzuk, locsoljuk meg olajjal és szórjuk meg rozmaringgal. A fokhagymás tésztájú focacciát légkeveréses sütőben, 180 fokon 15-25 perc alatt megsütjük.
Fotó: Getty Images