Isteni fokhagymás padlizsánkrém pár hozzávalóból: tűzön sül puhára a zöldség
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Ha tűzön - gázlángon - sütjük a padlizsánt, kap egy plusz füstös ízt, amitől sokkal finomabb lesz a mártogatós is.
Szuper alaprecept a padlizsánkrém, mégis szinte mindenki máshogyan készíti: ki vörös-, ki lilahagymával, sok vagy kevés fokhagymával, citromlével vagy ecettel savanyítva. Az alább olvasható recept így csak támpontot ad, nyugodtan lehet rajta alakítani ízlés szerint.
A krém alapját a padlizsán képezi, ami akkor lesz a legfinomabb, ha tűzön, feketére sütve készül. Ezt a módszert itt írtuk le korábban, érdemes így készíteni, hiszen egy olyan plusz füstös ízt kap a zöldség, amitől nagyon különleges lesz a mártogatós.
A kész padlizsánkrémet kenyérre kenve, pitával, chipsszel, zöldséghasábokkal kínáljuk, de érdemes a tetejére friss petrezselymet is szórni.
Padlizsánkrém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 nagy darab padlizsán (250 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- opcionális citromlé/ecet
Elkészítés:
A padlizsánt süssük meg az itt leírt módon, ha van rá lehetőségünk, szabad tűzön. Hagyjuk hűlni 5 percig. Húzzuk le a héját, majd kanalazzuk ki a húsát.
Tegyük a padlizsánt egy vágódeszkára, majd egy éles kés segítségével vágjuk egészen apróra, míg majdnem pépes lesz.
A fokhagymagerezdeket és a hagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apróra. Adjuk a padlizsánhoz a sóval, borssal, olívaolajjal együtt. Ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk.
Alaposan keverjük össze, fedjük le, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images