Aranybarnára sült, fokhagymás pulykacomb: szalonnától szaftos a hús

spccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szaftos, omlós pulykasült egyik titka, hogy a sütés alacsony hőfokon történik sok órán keresztül, úgy lesz tökéletes a végeredmény.

A pulykahús méltatlanul mellőzött alapanyag, szinte csak karácsonykor kerül az asztalra, pedig egész évben a rendelkezésre áll, egyben és alkatrészenként is szuperül felhasználható alapanyag.

A pulykával szemben az egyetlen ellenérv, ami felhozható, hogy elég száraz, de ha megfelelően bánunk vele, nem kell attól tartani, hogy élvezhetetlen sült kerül a család elé. A jól készített pulykának több titka is van. Darabjaira szedve is megsütheted, akkor érdemes fokhagymás tejbe áztatni egy éjszakára, úgy sokkal ízesebb és omlósabb lesz a hús.

Ha sült pulykacombot készít az ember, akkor érdemes megszurkálni a húst és apróra kockázott szalonnával megtűzdelni, így kizárt, hogy száraz lesz. A sütési időre is érdemes figyelni, a legjobb, ha alacsony hőmérsékleten készül, ez elég hosszadalmas folyamat, de a hús hálás lesz érte.

Fokhagymás, sült pulykacomb

spcct

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8 dkg szalonna
  • 1 darab pulykacomb
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 1 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát szeleteljük fel, a szalonnát kockázzuk apróra.

A pulykacombot szurkáljuk meg, a kialakított résekbe rejtsük bele a szeletelt fokhagymát és az apróra kockázott szalonnát.

A húst alaposan dörzsöljük be sóval és borssal, majd helyezzük tepsire és locsoljuk meg olajjal, utána a vizet is öntsük alá.

A húst toljuk 130 fokra előmelegített sütőbe és süssük 3 órán keresztül. 20-30 percenként nézzünk rá a húsra, forgassuk meg, a szaftjával locsoljuk meg. Addig süssük, míg szép aranybarna lesz. Lehet, hogy a megadott időtől eltérően hamarabb elkészül, de tovább is tarthat a sütés, ez függ a hús méretétől és a sütőtől is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük