Fokhagymás vajjal dúsított, egészben sült krumpli - Sajt is van a tetején
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumplit ezerféleképpen el lehet készíteni: mindig kísérletezem az ízekkel, állagokkal és a sütési módszerekkel. Legutóbb ezt a fokhagymás, vajas, mozzarellás verziót készítettem el, és azt hiszem, mostantól mindig így fogom sütni a krumplit.
A burgonyákhoz a Hasselback-módszert alkalmaztam, a hajszálvékonyan bevagdosott krumplik sokkal ízesebbek lettek, mintha csak rájuk szórtam volna a fűszereket. A fokhagymás vaj beleolvad a krumpli belsejébe, a fűszerek beleivódnak a húsába.
Én azok közé az emberek közé tartozom, akik utálnak krumplit pucolni: néha inkább készítek más köretet, minthogy nekiálljak vele bíbelődni. Na, hát ennél a receptnél erről szó sincs - egyszerűen csak meg kell mosni a krumplikat, a héja nyugodtan rajta maradhat, és már mehetnek is a sütőbe. Ehhez a recepthez újkrumplira vagy kis méretű, sütni való burgonyára van szükség.
A hajszálvékonyra vágott szeletek közé fokhagymával és olívaolajjal dúsított vaj kerül, amit a sütési idő felénél egy kis mozzarella, a tálalásnál pedig friss petrezselyem bolondít meg. Az eredmény egy kívül ropogós, belül omlós, szaftos krumpli lesz, ami mellé nincs szükség semmilyen kiegészítőre.
Fokhagymás vajjal sült krumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm krumpli (új vagy kis méretű)
- 60 gramm vaj (olvasztott)
- 60 milliliter extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 12 dekagramm mozzarella
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
A krumplikat mossuk meg alaposan, majd mindegyiket vagdossuk be óvatosan, de ne vágjuk át teljesen a burgonyát. Tegyük őket a tepsire.
Egy tálban keverjük össze az olvasztott vajat, az olívaolajat és az apróra darabolt vagy összetört fokhagymát.
Szilikon ecsettel kenjük be a burgonyákat a vajas keverék felével, majd sózzuk, borsozzuk őket. Mehetnek a sütőbe 20 percre.
Ha a burgonyák már elkezdtek szétnyílni, 20-25 perc után vegyük ki őket, csurgassuk a vajas keverék másik felét a rétegek közé, majd szórjuk meg a reszelt mozzarellával. Tegyük vissza a krumplikat még kb. 25 percre, amíg kívülről ropogósak, belülről omlósak nem lesznek.
Friss petrezselyemmel megszórva, a krumplik alá folyt vajjal meglocsolva, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors