Fordított banántorta édes karamellszósszal: egyszerűen készül a látványos sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szülinapok, családi események, ünnepek megmentője a fordított torta, amennyire jól néz ki, annyira egyszerű és gyors elkészíteni.
A francia fordított almatorta, a tarte tatin hatalmas népszerűségnek örvend, nem véletlenül: amennyire finom és különleges, annyira egyszerű elkészíteni. A tarte tatin puha, kevert tésztából, édes vagy savanykás gyümölcsből és karamellszószból áll. Az utóbbi időben rengeteg változata terjedt el: aki időt szeretne spórolni, az készítheti leveles tésztából, illetve az almán kívül barackkal, szilvával vagy banánnal is készülhet.
Az alább olvasható verzió a banántól még édesebb lesz, a tésztáját pedig egy kevés mogyoróvaj teszi különlegessé. Ha szeretnéd, fűszerekkel is feldobhatod, tehetsz a tésztába fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, bármit, ami illik az adott gyümölcshöz.
Fordított banántorta
Hozzávalók 12 szelethez
- 180 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 180 milliliter tej
- 120 gramm mogyoróvaj (krémes)
- 60 milliliter olaj
- 1 darab tojás
- 120 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 darab banán (érett)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Egy másik tálban habverő segítségével keverjük össze a tejet, az olajat, a tojást és a mogyoróvajat. Keverjük bele a lisztes keveréket a tojásos masszába, alaposan vegyítsük össze, míg egynemű, homogén nem lesz a tészta.
Készítsünk elő egy 25 centiméter átmérőjű vas serpenyőt - olyat, amit a sütőbe is be lehet tenni. Olvasszuk meg benne a vajat. Keverjük bele a barna cukrot és a vaníliát, addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Ekkor vegyük le a tűzről.
A banánokat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe őket hosszában vagy szeljük karikákra. Tegyük őket a vágott felükkel lefelé a cukros-vajas masszára, rendezzük el őket úgy, hogy nagyjából mindenhol lefedjék a karamellt. Öntsük rá a tésztát a banánszeletekre, egyengessük el rajta.
Toljuk a sütőbe 30 percre. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 5 percig, majd egy tálca fölött, gyors mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőt, hogy a banános-karamellás rész legyen a torta teteje.
Fotó: Getty Images