Fordított banántorta édes karamellszósszal: egyszerűen készül a látványos sütemény

banánosfordítotttorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szülinapok, családi események, ünnepek megmentője a fordított torta, amennyire jól néz ki, annyira egyszerű és gyors elkészíteni.

A francia fordított almatorta, a tarte tatin hatalmas népszerűségnek örvend, nem véletlenül: amennyire finom és különleges, annyira egyszerű elkészíteni. A tarte tatin puha, kevert tésztából, édes vagy savanykás gyümölcsből és karamellszószból áll. Az utóbbi időben rengeteg változata terjedt el: aki időt szeretne spórolni, az készítheti leveles tésztából, illetve az almán kívül barackkal, szilvával vagy banánnal is készülhet.

Az alább olvasható verzió a banántól még édesebb lesz, a tésztáját pedig egy kevés mogyoróvaj teszi különlegessé. Ha szeretnéd, fűszerekkel is feldobhatod, tehetsz a tésztába fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, bármit, ami illik az adott gyümölcshöz.

Fordított banántorta

fordítottbanántorta

Hozzávalók 12 szelethez

  • 180 gramm liszt
  • 150 gramm cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 180 milliliter tej
  • 120 gramm mogyoróvaj (krémes)
  • 60 milliliter olaj
  • 1 darab tojás
  • 120 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 darab banán (érett)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Egy másik tálban habverő segítségével keverjük össze a tejet, az olajat, a tojást és a mogyoróvajat. Keverjük bele a lisztes keveréket a tojásos masszába, alaposan vegyítsük össze, míg egynemű, homogén nem lesz a tészta.

Készítsünk elő egy 25 centiméter átmérőjű vas serpenyőt - olyat, amit a sütőbe is be lehet tenni. Olvasszuk meg benne a vajat. Keverjük bele a barna cukrot és a vaníliát, addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Ekkor vegyük le a tűzről.

A banánokat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe őket hosszában vagy szeljük karikákra. Tegyük őket a vágott felükkel lefelé a cukros-vajas masszára, rendezzük el őket úgy, hogy nagyjából mindenhol lefedjék a karamellt. Öntsük rá a tésztát a banánszeletekre, egyengessük el rajta.

Toljuk a sütőbe 30 percre. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 5 percig, majd egy tálca fölött, gyors mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőt, hogy a banános-karamellás rész legyen a torta teteje.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon