![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni tarte tatin leveles tésztából – A francia fordított torta szilvás változata
![szilvástartetatin](https://kep.index.hu/1/0/3421/34219/342194/34219419_2620209_f30393f6be267bba3b4cf46bca9225a1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tarte tatin megúszós verziója is legalább olyan finom, mint az eredeti, most alma helyett vaníliával fűszerezett szilva gazdagítja.
A tarte tatin, vagyis a franciák fordított almatortája hatalmas népszerűségnek örvend a világ minden pontján. Ma már nem csak almából, barackból, szilvából, de szinte bármilyen lédús gyümölcsből készítik, és természetesen egyik tetejéről sem hiányozhat a karamellizált cukor.
Nem egy bonyolult süteményről van szó, mégis vannak buktatói - a legnagyobb hibapont, amin elcsúszhatunk, ha nem sikerül megfordítani a tortát. Érdemes megvárni, míg teljesen kihűl a sütemény, majd a serpenyőnél nagyobb méretű tányért/tálcát helyezzünk rá, végül egy gyors, határozott mozdulattal fordítsuk meg.
A tarte tatin az időigényesebb sütemények közé tartozik, ezért most leveles tésztával készítettük - még így is rá kell szánni az időt, de legalább a tésztagyúrás megspórolható. A torta tetején mindig vajból és cukorból készült karamell van, ezt kell elsőként elkészíteni a serpenyőben, majd erre kerülnek a szilvák, végül a tészta. Fontos, hogy olyan serpenyőben dolgozzunk, amit a sütőbe is be lehet tenni, tehát fém nyele legyen.
Szilvás tarte tatin
![szilvástartetatin2](https://kep.index.hu/1/0/3421/34219/342194/34219429_ecee79e2c981051f4dc8fc1952c8a77e_wm.jpg)
Hozzávalók 1 darabhoz
- 250 gramm leveles tészta
- 750 gramm szilva
- 140 gramm nádcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 10 dekagramm vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A szilvákat mossuk meg, negyedeljük el, magozzuk ki. Egy nagy tálban keverjük össze a szilvákat 2 evőkanál cukorral, a citromlével és a vaníliakivonattal. Tegyük félre 30 percre.
Közben a vajat olvasszuk meg egy tűzálló serpenyőben. (Olyat használjunk, amit a sütőbe is be lehet tenni.) Ha megolvadt, szórjuk rá egyenletesen a maradék cukrot.
Tegyük a szilvákat a cukros vajra, a vágott felükkel felfelé helyezzük őket szorosan egymás mellé. Addig főzzük őket alacsony lángon, míg a cukorszirup sötétpiros színű nem lesz és a szilvák meg nem puhulnak, ez kb. 20 percbe telik. Időközönként rázogassuk meg a serpenyőt. Ha kész, hagyjuk hűlni 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A leveles tésztát nyújtsuk ki a serpenyőnk méretére, majd helyezzük rá a szilvákra. A tészta széleit tűrjük a szilvák alá, hogy majd ne essen szét a fordításnál. Egy villával pár helyen szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
Tegyük a sütőbe kb. 30 percre, míg aranybarna nem lesz. A serpenyőben hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt a torta, tegyünk egy nagy tányért vagy tálcát a serpenyő tetejére, majd egy határozott mozdulattal fordítsuk meg a süteményt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!