A legfinomabb forró csokoládé receptje: így lesz igazán krémes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem egy sima meleg kakaóról van szó, rengeteg csoki van a krémes, forró italban.
Forró csokoládét sokféleképpen lehet készíteni, lehet krémesebb, sűrűbb, csokisabb, tejesebb, de ennél a változatnál finomabbat még nem kóstoltam eddig. Az állaga pont tökéletes, nem áll meg benne a kanál, mégsem híg, pont annyira csokis és krémes, amennyire kell.
A titok egy hozzávalóban rejlik, mégpedig a keményítőben. Ezzel tökéletesen lehet sűríteni szószokat, főzelékeket, leveseket, de a legfinomabb házi puding is keményítővel készül. Egyedül a mennyiségre kell figyelni: mivel egy forró italról van szó, nem célunk, hogy megálljon benne a kanál, épp csak azt szeretnénk, ha picit sűrűbb, krémesebb lenne.
A keményítő mellé rengeteg étcsokoládé is kerül, ettől is selymesebb és összetettebb lesz az édesség. Azért, hogy extra csokis legyen, a kakaó sem maradhat ki belőle, úgyhogy tényleg ne spórolj a hozzávalókon. A tej egy részét habtejszínre is cserélheted, ha még ennél is krémesebb italt szeretnél.
Forró csokoládé
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 5 teáskanál kakaópor
- 4 teáskanál keményítő
- 4 teáskanál cukor
- 500 milliliter tej
- 120 gramm étcsokoládé
- tejszínhab (tetejére)
Elkészítés:
A kakaóport, a keményítőt és a cukrot keverjük össze egy kis lábasban.
Öntsük rá a tejet, keverjük össze, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós.
Ha elkezd gyöngyözni, vegyük a legkisebbre a lángot, majd keverjük bele az összedarabolt étcsokoládét.
Addig melegítsük, míg a csoki el nem olvad benne. Óvatosan kóstoljuk meg, aki szeretne, adhat még hozzá cukrot. Mikor újra gyöngyözni kezd, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Öntsük szét a forró csokit két bögrébe, majd tejszínhabbal megkoronázva kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors