Szaftos, fűszeres, filléres köret: főtt burgonya sült hagymával egybeforgatva

hagymáskrumplicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régi mondás, hogy a krumpli a szegények eledele. Készülhet belőle egyszerű finomság, ugyanakkor különlegesebb ételeket is szervírozhatunk belőle.

Mi most maradjunk az egyszerű krumplis ételeknél: az alábbi recept szinte alig valamiből készül, mégis ízekben gazdag, tápláló, szerethető csoda kerül belőle az asztalra.

Ínséges időkben a főtt burgonya kincsnek számított, főleg, ha még hagymát is tettek mellé. Sok helyen a hagymás burgonya egy fazékban készül, együtt puhulnak, mamám is sokszor így készítette. Azonban pár éve, ha erre az egyszerű köretre esik a választásom, más recept szerint készítem el.

Külön készítem a hagymát és a burgonyát, a végén pedig egybekeverem a kettőt - ha szeretnénk, sült szalonnakockákat is keverhetünk a krumplihoz, sokkal szaftosabb és ízesebb lesz tőle, de finomra aprított zöldfűszerrel is megszórhatjuk.

Főtt burgonya sült hagymával

hagymáskrumplict

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 4 fej hagyma
  • szükség szerint olaj
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk.

A krumplit kockákra vagy karikákra vágjuk, bő, sós vízben puhára főzzük.

A hagymákat lehetőleg hajszálvékonyra szeleteljük, majd olajon, sóval és borssal fűszerezve dinszteljük, vigyázzunk, hogy a hagyma ne kapjon oda. A teljesen összeesett, kicsit karamellizált hagymát a leszűrt burgonyával egybeforgatjuk, ha szükséges, még fűszerezzük sóval és borssal. Bármilyen hús mellé kínálhatjuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük