Szaftos, fűszeres, filléres köret: főtt burgonya sült hagymával egybeforgatva
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Gyors saláta datolyaszilvával és dióval: könnyed fogás őszi köntösben
Egyszerű spenótos-ricottás tekercs: leveles tészta az alapja
Almás-fahéjas pirítós: meleg reggeli pillanatok alatt
Napindító brownie-s energiaszelet: sütés nélkül készül
Karamellizált hagymás marhaburger: a sütőben sül össze
Régi mondás, hogy a krumpli a szegények eledele. Készülhet belőle egyszerű finomság, ugyanakkor különlegesebb ételeket is szervírozhatunk belőle.
Mi most maradjunk az egyszerű krumplis ételeknél: az alábbi recept szinte alig valamiből készül, mégis ízekben gazdag, tápláló, szerethető csoda kerül belőle az asztalra.
Ínséges időkben a főtt burgonya kincsnek számított, főleg, ha még hagymát is tettek mellé. Sok helyen a hagymás burgonya egy fazékban készül, együtt puhulnak, mamám is sokszor így készítette. Azonban pár éve, ha erre az egyszerű köretre esik a választásom, más recept szerint készítem el.
Külön készítem a hagymát és a burgonyát, a végén pedig egybekeverem a kettőt - ha szeretnénk, sült szalonnakockákat is keverhetünk a krumplihoz, sokkal szaftosabb és ízesebb lesz tőle, de finomra aprított zöldfűszerrel is megszórhatjuk.
Főtt burgonya sült hagymával
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 4 fej hagyma
- szükség szerint olaj
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk.
A krumplit kockákra vagy karikákra vágjuk, bő, sós vízben puhára főzzük.
A hagymákat lehetőleg hajszálvékonyra szeleteljük, majd olajon, sóval és borssal fűszerezve dinszteljük, vigyázzunk, hogy a hagyma ne kapjon oda. A teljesen összeesett, kicsit karamellizált hagymát a leszűrt burgonyával egybeforgatjuk, ha szükséges, még fűszerezzük sóval és borssal. Bármilyen hús mellé kínálhatjuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!