Kívül ropogós, belül krémes, édes francia bundás kenyér – Karamell és banán koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A francia bundás kenyér, avagy a french toast, vajon sül ropogósra, de a fahéj és a vanília is kihagyhatatlan eleme.
Legyen szó magyar vagy éppen francia bundás kenyérről, mindkettő isteni finom. Míg a magyar változatot sósan, gyakran sok tejföllel kínálják, addig a francia társa édes, általában fahéjas vagy vaníliás bundát kap, és valamilyen öntettel, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal tálalják.
A french toast lényege, hogy a kenyér - vagy éppen kalács - megszívja magát a fűszeres, édes tejjel, majd kívül ropogósra, belül pedig krémesre sül. Akkor lesz a legfinomabb, ha száraz, legalább 1 centiméter vastag kenyérszeletekből készül, ugyanis minél szikkadtabb a péksüti, annál több édes, fahéjas folyadékot fog magába szívni.
A tejbe csak minimális cukor kerül, viszont a kész bundás kenyeret karamellszósszal kell nyakon önteni, úgyhogy nem csak édes napindítóként, de desszertként is megállja a helyét.
Francia bundás kenyér
Hozzávalók 6 szelethez
French toast:
- 6 szelet kenyér/kalács
- 3 evőkanál vaj (sütéshez)
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál cukor
- 150 milliliter tej
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Karamellás banán:
- 3 evőkanál vaj
- 50 gramm cukor
- 1 teáskanál rumaroma
- 1 darab banán
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.
Egy tálban keverjük össze a tojást, tejet, cukrot, fahéjat és a vaníliát.
Tegyünk egy serpenyőbe 1 evőkanál vajat, várjuk meg, míg elolvad. Közben egy kenyérszeletet tegyünk a fahéjas-tojásos tejbe, alaposan forgassuk át benne, hogy mindenhol bevonja az öntet, hagyjuk benne pár másodpercig, hogy megszívja magát. Vegyük ki villával a tejből, hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a felesleges folyadék, majd tegyük az olvadt vajba. Oldalanként 2-3 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből, majd tegyük a sütőbe, hogy melegen tartsa.
Járjunk el így a többi kenyérszelettel is, közben a vajat, ha szükséges, folyamatosan pótoljuk.
Ha kész van a bundás kenyér, készítsük el a karamellt: a vajat olvasszuk meg egy lábasban, majd keverjük bele a cukrot. Kb. 5 percig főzzük folyamatosan kevergetve, míg a cukor elolvad és a szósz besűrűsödik.
A banánt hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra. Ha kész a karamell, forgassuk bele a banánkarikákat, főzzük további 1 percig, majd húzzuk le a tűzről, keverjük bele a rumaromát.
Az édes bundás kenyeret öntsük nyakon az öntettel, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors