Lisztmentes francia csokoládétorta – Remegős a közepe, roppanós a teteje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A franciák csokoládétortája nincsen túlbonyolítva, nem krémes, nem réteges, mégis elképesztően finom. Leginkább egy jó csokoládés brownie-ra hasonlít, csak éppen liszt nélkül készül.
A sok csokoládé és vaj ellenére a tészta nem nehéz, ugyanis liszt helyett őrölt mandula kerül bele. Első olvasásra a brownie juthat eszünkbe a süteményről, pedig van még egy jelentős különbség benne: a franciák tortájába felverve kerül bele a tojásfehérje.
Ettől sokkal puhább lesz a tésztája, úgyhogy ezt a lépést semmiképpen sem szabad kihagyni. Természetesen ne egy légiesen könnyű piskótához hasonlítsuk, a rengeteg csoki azért nehezíti a tésztát, de a brownie-hoz képest sokkal könnyebb eredményt fogunk kapni.
Így lesz tökéletes a csokoládétorta
A tésztát nem szabad túlsütni - úgy a jó, ha a közepe még picit lágy, különben egy száraz, élvezhetetlen sütemény lesz belőle.
Alapnak jó minőségű, legalább 60% kakaótartalmú csokoládét használjunk, mellé pedig sózatlan vajat, semmiképpen se sütőmargarint. Ha ez a két alapanyag megfelelő minőségű, akkor már egyenes az út a sikerhez.
Francia csokoládétorta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 340 gramm étcsokoládé
- 140 gramm vaj
- 130 gramm cukor
- 5 darab tojás (szétválasztva)
- 4 evőkanál őrölt mandula
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- ízlés szerint kakaópor
Elkészítés:
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat, folyamatosan kevergessük. Ha felolvadt, vegyük le a tűzről, keverjük bele a cukor felét, a felvert tojássárgákat - folyamatosan kevergetve, nehogy összerántsa a hő -, a mandulát és a vaníliát.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a csipet sóval, mikor már majdnem kemény a hab, adjuk hozzá a cukor másik felét.
Egy spatula segítségével keverjük bele a habot a csokoládés masszába úgy, hogy ne törjön össze a hab. Öntsük a tésztát a tortaformába.
Körülbelül 25-30 percig süssük, az a jó, ha a közepe még picit lágy.
Fotó: Getty Images