Így lesz igazán ropogós a sült hagymakarika: fűszeres lisztbe forgatva isteni
A sült hagymakarika ezzel a módszerrel készítve igazán finom és ropogós lesz.
Ha pite, akkor mindenkinek a nagyiféle almás változat jut az eszébe. A finomság más gyümölccsel is készülhet, de sósan is ki lehet próbálni.
A sós pite készülhet hússal vagy zöldségekkel. Az egyik legnépszerűbb zöldséges pite a francia konyha büszkesége, mely aranybarnára pirult hagymával, tejszínnel, tojással, sajttal és izgalmas fűszerekkel készül. Ezt a pitét bátran tovább lehet gondolni, ha szeretnéd, sonka vagy szalonna is kerülhet bele. Sajtból gruyére vagy cheddar a legjobb választás, kakukkfűből pedig, ha lehet, frissel dolgozz, de az őrölt is megteszi, ha épp nincs más kéznél.
Tészta:
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk morzsás állagúra. Ezután apránként annyi jéghideg vizet adjunk hozzá, amennyivel összeáll a tészta. A tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihentetés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a piteforma méretének megfelelően (24 cm-es), majd helyezzük a formába, a kilógó részeket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt, a papírra szórjunk nehezéknek szárazbabot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Ezután vegyük ki a tésztát, a nehezéket távolítsuk el, majd toljuk vissza még 5 percre a sütőbe, utána várjuk meg, míg kihűl.
Töltelék:
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a vékonyan felszeletelt hagymát, és dinszteljük szép aranybarnára (ez nem 2 perces munka, 30 percig is eltarthat).
A tejszínt keverjük össze a borssal, kakukkfűvel, tojással és a reszelt sajttal.
A tésztára először tegyük rá a hagymát, utána a tejszínes keveréket öntsük rá.
A pitét toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre (sütőtől függően több is lehet), amíg a töltelék megszilárdul.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu