Kelesztés nélkül készül a franciák kenyérlángosa: a tarte flambée tésztája vékony és ropogós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tarte flambée lényege, hogy a tésztát a lehető legvékonyabbra kell kinyújtani, hogy jól ropogjon.
A magyar kenyérlángos, másik ismert nevén töki pompos, vastag tésztával készül, a puha textúra kedvéért krumpli is kerülhet a hazai kedvencbe. A francia változatban a tésztának vékonynak, ropogósnak kell lennie, igaz, a feltét hasonló, mint a hazai finomságon. Megjelenésében kicsit olyan, mint a pizza, szokták is francia pizzaként emlegetni.
A tarte flambée tésztájába élesztő is kerül, de nem kell pihentetni, hogy a duplájára nőjön, gyúrás után rögtön ki lehet nyújtani, rápakolni a feltéteket és mehet is pirulni a sütőbe.
Francia kenyérlángos
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 7 gramm instant élesztő
- 120 milliliter víz (meleg)
- 50 milliliter olaj
- 1 fej lilahagyma
- 4 darab gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 180 gramm húsos szalonna
- 180 gramm tejföl 20%
- 200 gramm sajt
Elkészítés:
A tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát.
A sajtot reszeljük le.
A szalonnát kockázzuk fel.
A megtisztított lilahagymát és gombát vékonyan szeleteljük fel.
Szórjuk a lisztbe a sót, az instant élesztőt, olajat és a meleg vizet, gyúrjunk belőle tésztát, majd rögtön utána nyújtsuk is ki a lehető legvékonyabbra. A tésztát tekerjük fel nyújtófára, majd tegyük olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire. A tésztát szurkáljuk meg villával és kenjük meg fokhagymás tejföllel, utána ízlés szerint pakoljunk rá a lilahagymából, gombából, szalonnából, végül pedig szórjuk meg sajttal. A lepényt 180 fokosra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors