![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krumplis tésztából készült kenyérlángos: tejfölös-szalonnás feltéttel a legfinomabb
![klcover](https://kep.index.hu/1/0/3532/35326/353268/35326867_2702863_3fe58453c44079392cadab9a2e123d7b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kenyérlángos sok néven ismert finomság, nevezhetjük langallónak vagy töki pomposnak is.
Igazából a név nem is lényeges, mindenki tudja, milyen ételről is van szó. A kenyérlángos látványra nagyon hasonlít a házi készítésű tepsis pizzára. A lágy tészta tetejére sok sajt kerül, amely alatt lilahagyma, szalonna és tejföl lapul. Természetesen más is kerülhet a tésztára, gyakori, hogy a tejfölbe fokhagymát is kevernek, de hegyes-erős paprikával és fűszeres kolbászkarikákkal is érdemes elkészíteni.
A kenyérlángos tésztája a krumplitól lesz nagyon lágy. A krumpli adagolásával érdemes azonban óvatosnak lenni, hisz ha túl sok kerül belőle a tésztába, akkor nagyon nehéz, tömör lehet.
Krumplis tésztájú kenyérlángos
![klct](https://kep.index.hu/1/0/3532/35327/353271/35327107_5e37c8dbe8897eddffa2cb56a0d434fe_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
A kenyérlángoshoz:
- 350 gramm krumpli
- 400 milliliter tej
- 30 gramm élesztő
- 500 gramm liszt
- 40 milliliter olaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- olaj a tepsi kikenéséhez
A feltéthez:
- 350 milliliter tejföl
- 150 gramm szalonna
- 2 fej lilahagyma
- 450 gramm sajt
Elkészítés:
A megtisztított krumplit kockázzuk fel, majd forró, sós vízben főzzük puhára. A megfőtt burgonyát szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
Amikor a krumpli langyosra hűlt, az élesztőt futtassuk fel, körülbelül 90 milliliter langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el benne a cukrot.
A kihűlt burgonyába kezdjük el beledolgozni a lisztet, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, kezdjünk el belőle sűrű, nokedli állagú tésztát gyúrni, majd a bekevert tészta tetejét szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával és 1 órát kelesszük meleg helyen.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén olajozott tepsire, az ujjaink segítségével oszlassuk el a tepsin, a tészta tetejét kenjük meg enyhén olajjal, majd szurkáljuk meg villával. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, a lényeg, hogy a tészta félig átsüljön.
A félig átsütött tészta tetejét kenjük meg tejföllel, szórjuk rá a felkockázott szalonnát, a reszelt sajtot és a vékonyan felszeletelt lilahagymát, majd toljuk vissza a 180 fokos sütőbe 15-25 percre, amíg szép pirosra sül a kenyérlángos.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!