Francia sólet, avagy cassoulet: a babos egytálétel laktató és nagyon finom
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Habár sokáig, lassan készül, az előkészületekkel nem lesz sok dolgod, a legnagyobb munkát a sütő végzi.
A francia egytálétel, a cassoulet nagyon tartalmas és ízletes fogás, hasonlít a sóletre, hiszen lassú lángon, sokáig, babbal és hússal készül. A sütőben érnek össze az ízek, minden alapanyag együtt, egyszerre puhul meg, a hús és a bab mellől a zöldségek és a friss zöldfűszerek sem hiányozhatnak.
Sok előkészületet nem igényel az elkészítése, de a babot mindenképp érdemes előző nap beáztatni, hogy vajpuha legyen a sütőben. Ha esetleg elfelejtetted/nincs rá időd, főzd egy kevés ideig a tűzhelyen, csak utána add hozzá a többi alapanyaghoz.
A hússal nem érdemes spórolni, az igazán finom cassoulet sertéslapockával, szalonnával és kolbásszal készül, picit füstös és nagyon gazdag ízvilágú.
Cassoulet
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm fehér bab (száraz)
- 750 milliliter alaplé
- 250 milliliter vörösbor (száraz)
- 1 fej vöröshagyma
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 3 darab répa
- 250 gramm kolbász
- 500 gramm sertéslapocka
- 250 gramm szalonna
- 6 szál friss petrezselyem
- 6 szál friss kakukkfű
- 1 teáskanál szegfűbors
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A babot előző este áztassuk be, másnap öntsük le róla az áztatóvizet.
A hagymát és a répát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra (nem kell túl finomra), utóbbit karikákra. A lapockát vágjuk 2-3 centis kockákra, a szalonnát kisebb darabokra, a kolbászt karikázzuk össze. A friss zöldfűszereket kössük csokorba egy zsineg segítségével.
Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
A lapockát tegyük egy nagy tálba, sózzuk, borsozzuk, szegfűborssal ízesítsük.
Tegyünk egy nagy sütőtálba majdnem mindent: a lapockát, szalonnát, kolbászt, a babot, paradicsomot, zöldségeket és a zöldfűszereket. Öntsük fel az egészet alaplével. Fedjük le a tálat, majd toljuk a sütőbe 2 órára.
2 óra elteltével szedjük le a fedőt, öntsük fel a vörösborral, majd tegyük vissza 1 órára, vagy amíg a hús és a bab vajpuha nem lesz.
Fotó: Getty Images